PODIJELI

На петој сједници Скупштине Општине Пљевља, одборник Нове Српске Демократије, Милан  Мијо Лекић обратио се са следећим ријечима:

Поштовани грађани, даме и господо колеге одборници, данас имамо предлог најзначајнијег општинског акта – предлог Статута. Статут Општине је акт који се бави основним начелима уређења система власти на општинском нивоу и, другим ријечима речено – оно што је Устав за једну државу то је Статут за општински ниво власти.

Одборници Нове Српске Демократије гласаће против предложеног Статута из више разлога :

 • Предложеним Статутом, чл.7 став 1, као и у претходном Статуту, предвиђено је да градска слава, односно Дан општине буде новембар. Ми из НСД сматрамо да наша општина има много значајнијих историјских датума. Мислимо да градска слава треба да буде 27.октобра, односно на дан градске црквене славе – Св.Петке. 27.окобра, на Св.Петку, Пљевља су два пута ослобођена : први пут, после 450 година ропства под Турцима – 1912.године  а други пут истог датума, на Св.Петку, Пљевља су ослобођена од Аустроугарске. Сматрамо да је ослобођење Пљеваља од Турака и  Аустроугара битније него повлачење србијанских четника из Пљеваља које се десило 20.новембра 1944.године.
 • Гласаћемо против зато што је Статут усклађен са Законом о локалној самоуправи, са Законом о финансирању локалне самоуправе, са Законом о државној имовини а преко ових Закона извршена је централизација над природним богатствима Црне Горе. С обзиром да се у нашој општини налази преко 50% природних богатстава Црне Горе, ови Закони су за нашу општину дискриминаторски и наносе јој огромну штету. Одборници НСД тражиће да Скупштина општине Пљевља покрене иницијативу о измјени поменутих Закона.
 • Гласаћемо против зато што знамо да ћете данас здушно и објеручке гласати за овај предлог Статута а већ колико је сутра нећете га поштовати и почећете да га кршите.
 • Кршили сте и непоштовали Пословник о раду, буџет, Одлуке, Законе, на републичком нивоу не поштујете Устав, не поштујете већинску вољу грађана. Предсједник општине само кад није био присутан или није изашао за ову говорницу није кршио Пословник о раду. Сваки пут када је имао право да говори 5 минута говорио је преко 20 минута а и садашњи предсједник Скупштине, господин Сокић, као и претходни – Тарик Гаџовић нису нашли за сходно ни да га подсјете на вријеме. На другој страни имали смо и имамо ситуацију да предсједник Скупштине омета опозиционе одборнике и покушава да изврши рецензију над њиховим говорима. Председник општине је кршио Одлуке ове Скупштине – забрањивао је неосновано исплату одборничких накнада па је нанио штету опшптинском буџету од 1.500 еура судских трошкова. Због непоштовања и кршења Закона о јавним набавкама и поништењем тендера о изградњи прве фазе градске топлане оштетио је општински буџет 21.400 еура. Предсједник општине, не поштујући Закон о државним службеницима и намјештеницима, на 4 године именовао је вршиоце дужности људе који су недостојни да обављају те послове а недостојни су зато што су кажњени због злоупотребе службеног положаја у афери „Снимак“. Предсједник Општине је кршио буџет општине тако што је, иако није имао предвиђене ставке у буџету, куповао за себе награду у Сарајеву, уплатио 2.000 еура за реконструкцију затвора у Бијелом Пољу.

На републичком нивоу кршите и не поштујете Закон, Устав, не поштујете већинску вољу грађана.

Отворили сте сезону лова на посланике Дeмократског Фронта као на звијери. Из засједе у ситним ноћним сатима хапсите посланика Небојшу Медојевића, хоћете да ухапсите и посланика Милана Кнежевића без икаквог позива, без судског решења и без скидања имунитета само због тога што неће да причају и свједоче по вашој вољи.

Мимо воље 85% грађана Црне Горе, како је признао Душко Марковић, признајете лажну државу Косово:

 • Гласате за учлањење у УНЕСКО лажне државе Косово
 • Гласате за учлањење у Интерпол лажне државе Косово
 • Шаљете официре на Косово да се боре протв Срба и српског народа на Косову
 • Шаљете официра Машуловића на прославу „Олује“ – највећег погрома и геноцида гдје је извршен прогон преко 250 хиљада крајишких Срба
 • Одабрали сте за стратешког партнера Шиптаре и Хрвате а Србе и Србију проглашавате окупаторима. Направили сте пакт са Шиптарима, Хрватима и националним мањинама у Црној Гори, против Србије и српског народа
 • Спроводите проусташку политику, политику Секуле Дрљевића, Савића Марковића Штедимлије, Алојзија Степинца, Мила Будака, Јеврема Брковића, Новака Килибарде и других усташких идеолога
 • Уводите санкције Русији, прогоните српски језик, ћирилицу, српску православну цркву

И на крају, обратио се одборницима ДПС-а са следећим ријечима:

Господо из ДПС-а, гурајте само напријед, јурушнички! Затварајте, хапсите, кажњавајте али морате да имате на уму да ничија није горела до зоре и да свака батина има два краја!

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА НСД ПЉЕВЉА

Komentariši