PODIJELI

U Crnoj Gori i dalje veliki broj djece rođene 2016. godine, oko 25 odsto, nije primilo MMR vakcinu protiv malih boginja, rubeole i zauški. U Pljevljima 18 djece rođene 2016. godine nije primilo vakcinu prema kalendaru vakcinacije.

Dom zdravlja i Ministarstvo zdravlja pokrenuli su ponovo kampanju sa ciljem povećanja obuhvata djece imunizacijom, koja će trajati od 15. decembra do 15. januara, a koja je namijenjena promjeni stavova roditelja.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, MMR vakcinom je zaštićeno samo 75 odsto djece rođene 2016, dok je znatno veći broj mališana rođenih 2015. primio vakcinu (84 odsto), prenosi Dan.

Epidemiolog i pomoćnik direktor Senad Begić kazao je da je stiglo 8.000 doza MMR vakcina, dok je 15.000 doza količina na godišnjem nivou, što je dovoljno za zaštitu djece..

Kontaktirali smo dr Biljanu Čarkilović, epidemiološkinju iz našeg Doma zdravlja i saznali da  od 211 mališana rođenih 2016 godine njih 17 nije primilo revakcinu koja se daje protiv dječije paralize, difterije, tetanusa i infekcije koju izaziva hemofilusinfluenca B. To je petovalentna vakcina, dakle jedna injekcija protiv pet bolesti.

MMR vakcinu, koja štiti od malih boginja, rubeola i zauški nije primilo 12-oro djece.

Od 211 mališana 2016, godište vakcinu protiv hepatitisa B, treću dozu nije primilo troje djece. Ukupno 18-oro djece nije vakcinisano prema kalendaru vacinisanja. Doktorka Čarkilović poručuje svim roditeljima čija djeca iz neopravdanih razloga nisu primila vakcinu da se što prije jave kod svog izabranog pedijatra i dođu na vakcinaciju.

Senad Begić je Danu rekao -“Vakcina je tu skoro 40 godina, mi znamo sve njene karakteristike, tu vakcinu je primilo 100 miliona djece širom svijeta, tako da su sve tvrdnje protivnika vakcinacije neopravdane. Imunizacija je kontinuirani proces, pomjerili smo se sa onih nezahvalnih 47 odsto u maju prošle godine na sada jako dobrih 84 odsto generacije djece rođene 2015. godine. Slučajevi malih boginja se javljaju u kasnu zimu i rano proljeće, ali isto tako i u jesen. Činjenica da imamo grupisanje djece u vrtićima i školama stvara epidemiološki nepovoljniju situaciju. Virus malih boginja jedan je od najzaraznijih virusa uopšte i vrlo je moguće da sve dok su nam obuhvati niski i ispod onog nivoa koji je bitan za ostvarivanje kolektivnog imuniteta uvijek postoji mogućnost da se virus ponovo uveze u Crnu Goru, kao što je to bio slučaj u februaru ove godine”.

Komentariši