PODIJELI

Svaki građanin Crne Gore godišnje iskoristi u prosjeku od 400 do 600 plastičnih kesa. U Crnoj Gori se ne reciklira ni jedna kesa. Najčešće završe u prirodi. To su podaci koji opominju, kaže ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i naglašava da Crnoj Gori prijeti velika opasnost ukoliko se ne riješi problem komunalog otpada. Radulović najavljuje zabranu upotrebe plastičnih kesa i uvođenje kaucije za PET ambalažu.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović naglašava da Crnoj Gori prijeti velika opasnost ukoliko se ne riješi problem komunalog otpada. Radulović najavljuje zabranu upotrebe plastičnih kesa i uvođenje kaucije za PET ambalažu.

Kako prenose portali, za prosječnog Crnogorca nezamisliv je dan bez plastičnih kesa kao i odlazak u trgovinu sa cegerom.

Teško je izračunati da li kese manje koristimo zato što ih plaćamo, kažu u trgovinskim lancima. Naplatu kesa građani doživljavaju kao udar na budžet a ne kao dopinos zaštiti okoline.

“Veliki je broj potrošača koji su prilično negativno odreagovali na naplatu kesa, oni se  nisu  navikli na to, tako da smo prinuđeni da im obezbijedimo i manje kese koje ne naplaćujemo”, kazala je PR trgovinskog lanca Olivera Šuškavčević.

Nisu samo plastične kese problem već generalno plastični otpad koji vidimo na svakom koraku.

“Građani se nesavjesno odnose jer bacaju otpad gdje nije predviđeno ali i uloga lokalnih samouprava i institucija je velika u smislu da postave sistem koji će funkcionisati i koji će građani morati da poštuju”, kazala je Milica Kandić iz NVO “Grin home“.

Mora se naći rješenje za uklanjanje plastičnih kesa koje su najvidljivije ali i PET ambalažu, svjestan je i ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

“Mi aktivno radimo i na zabrani kesa i na uvođenju kaucije za PET ambalažu mada time nećemo suštinski riješiti problem”, kazao je Radulović.

Precizni podaci o plastičnom otpadu ne postoje ali se procjenjuje da svaki građanin Crne Gore iskoristi, u prosjeku, 400 do 600 plastičnih kesa, pri čemu ni jednu kesu ne recikliramo.

Izvor: RTCG

Komentariši