PODIJELI

Centralna banka Crne Gore je donijela rješenje o uvođenju privremene uprave u Atlas i IBM banci. Uvođenje privremenih mjera klijentima Atlas banke u Pljevljima stvorilo je niz problema.

Rješenja o uvođenju privremene uprave donijeta su na osnovu rezultata kontrola koje su prethodno sprovedene u Atlas i IBM banci, a koji su pokazali da kapital kojim ove banke raspolažu ne odgovara nivou rizika njihovog poslovanja. Uzimajući u obzir utvrđene činjenice, Centralna banka Crne Gore je, u cilju zaštite interesa deponenata i sprečavanja daljeg pogoršavanja finansijske situacije u Atlas i IBM banci, a postupajući u skladu sa Zakonom o bankama, donijela rješenja o uvođenju privremene uprave u pomenutim bankama”, saopšteno je iz CBCG. Guverner Radoje Žugić o uvođenju mjera je kazao  Sve zarade koje se isplaćuju preko ovih banaka će biti isplaćivane uredno, sve penzije apsolutno uredno, sva socijalna davanja takođe, sve štete po osnovu ugrožavanja zdravlja i druge štete će biti isplaćene, kao i troškovi koji se tiču funkcija banaka.

Plate  još uvijek nisu primili radnici koji rade u preduzećima koja imaju račune u Atlas banci. Centralnoj banci postavi smo juče pitanja 1. Kada će filijala Atlas banke u Pljevljima moći regularno da obavlja transakcije ličnih primanja za radnike preduzeća kojima su računi u Atlas banci? 2. Da li  je normalizovana isplata ličnih primanja (plate, penzije, socijalna davanja) u drugim filijalama Atlas banke u Crnoj Gori? Odgovor do zakjučenja ovog priloga nismo dobili. Nezvanično saznajemo da su državni organi ustanovama koje imaju račune u Atlas banci naložili otvaranje računa u drugim bankama kako bi nesmetano mogli da rade.

Komentariši