PODIJELI

U sklopu planiranih aktivnosti za 2018 godinu, delegacija UBNOR- a i antifašista Pljevlja, prisustvovala je  15. novembra u Kolašinu Centralnoj proslavi 75. godišnjice od Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobodjenja Crne Gore i Boke.

Na istoj svečanosti proslavljeno je i 70 godina od osnivanja i održavanja Prvog zemaljskog kongresa Saveza boraca NOR- a Crne Gore održanog na Cetinju 6. aprila 1948. godine.

Povodom 20. novembra- Dana opštine Pljevlja, delegacija  UBNOR- a i antifašista Pljevlja, položila je vijenac na spomenik na Stražici i prisustvovala svečanoj sjednici Skupštine opštine Pljevlja.

Delegacija SUBNOR-a i antifašista Crne Gore u čijem sastavu je bio i Goran Čavić- predsjednik UBNOR- a i antifašista Pljevlja, prisustvovala je 23. i 24. Novembra 2018. godine u Jajcu proslavi 75 godina od Drugog zasjedanja AVNOJ-a. U prisustvu delegacija iz svih bivših jugoslovenskih republika i oko 5.000 gradjana, položeno je 40 vijenaca, među kojima i vijenac iz Crne Gore.

Povodom obilježavanja 77 godina od Pljevaljske bitke- 1. novembra 1941. god.delegacija UBNOR- a i antifašista Pljevlja položila je vijenac na spomenik na Stražici.

Istog dana  delegacija UBNOR-a i antifašista Pljevlja prisustvovala je u Mrzovićima obilježavanju 75 godina od formiranja partizanske divizije „ Garibaldi“. Pored Dragiša Sokić- predsjednik Skupštine opštine Pljevlja govorio je i Luca Zelioli- ambasador Italije u Crnoj Gori.

Nakon toga u Domu kulture održana je Akademija sjećanja „ Crvena zastava slobode“. Svi  događaji 1. decembra bili su u organizaciji SUBNORA Crne Gore i UBNORA Pljevlja.

U Podgorici je 8. decembra održano kviz takmičenje na temu „Crna Gora i njena sloboda“ u organizaciji SUBNORA Crne Gore i Ministarstva prosvjete. Uz podršku UBNORA Pljevlja, u kvizu je učestvovala i ekipa od tri učenika gimnazije „Tanasije Pejatović“ sa prof. Ljiljanom Bajčetić kao mentorom, osvojivši četvrto mjesto.

U skladu sa planiranim aktivnostima za 2018 godinu, Predsjedništvo UBNOR- a i antifašista Pljevlja, iniciralo je izradu Monografije o spomenicima i spomen obilježjima iz NOR- a na području opštine Pljevlja. Formirana je i redakcija od 11 članova, a pripreme su u toku.

 

Komentariši