PODIJELI

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u novembru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 640 eura, što je 0,3 odsto više u odnosu na oktobar.

Prema podacima MONSTAT-a minimalna potrošačka korpa je  novembru iznosila je 640 eura.

“Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 261,3 eura, što je jedan odsto više u odnosu na oktobar”, navodi se u saopštenju.

Statističari su naveli da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 378,7 eura, što je 0,1 odsto manje nego u oktobru.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva, koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

“Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke. Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge”, kazali su iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih izdataka, koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića, koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena.

Komentariši