PODIJELI

U Crnoj Gori živi 123,54 hiljade osoba koje imaju mjesečne prihode manje od apsolutne linije siromaštva, što tu stopu podiže na 19,99 odsto, saopštila je predsjednica Fondacije Banke hrane, Marina Medojević.

Stopa siromaštva može se smanjiti samo novim zapošljavanjem  istakla je Medojević.

Predsjednica Fondacije Banke hrane  Marina Medojević je kazala da, prema podacima Monstata, u Crnoj Gori živi samo 27 800 građana čija su primanja manja od 192 eura mjesečno, ali da je stvarnost, nažalost, apsolutno drugačija.

“U Crnoj Gori je u prošloj godini bilo preko 50 hiljada nezaposlenih, blizu 27 hiljada je primalo materijalno obezbjeđenje porodice, deset hiljada penzionera je primalo penzije niže od 192 eura, dok je 36,64 hiljade zaposlenih primalo zaradu manju od 192 eura”, navela je Medojević u saopštenju.

Prema njenim riječima, samo te kategorije stanovništva čine preko 123 000 osoba koje imaju mjesečne prihode manje od apsolutne linije siromaštva.

“Ova analiza brojeva i strukture osoba koje imaju manje mjesečne prihode od apsolutne linije siromaštva jasno pokazuje da su ankete Monstata daleko od realnog stanja i da ne mogu da realno procjene nivo, strukturu i razmjere siromaštva u Crnoj Gori”, ocijenila je Medojević.

Ona je dodala da je Monstat, nakon četiri godine pauze objavio podatke o siromaštvu u Crnoj Gori, prema kojima je apsolutna linija siromaštva 192 eura, a samo 4,4 odsto stanovništva ima ekvivalentnu potrošnju manju od tog iznosa.

“Tako je po ovim anketama ekstremno siromaštvo u Crnoj Gori smanjeno sa 8,6 odsto iz 2013. na 4,4 odsto u prošloj godini. Prema ovim analizama siromaštvo u Crnoj Gori je za ove četiri godine smanjeno 51 odsto”, navela je Medojević.

Banka hrane, kako je dodala, mora iskazati svoje ne malo zaprepašćenje tim podacima, jer je stanje na terenu u direktnoj komunikaciji sa socijalno ugroženim građanima dijametralno suprotno.

Prema našim podacima, broj zahtjeva za pomoć u hrani koji su primili naši volonteri u posljednje četiri godine se udvostručio, rekla je Medojević.

Poznato je da se, kako je kazala, stopa siromaštva na održiv način može smanjiti samo novim zapošljavanjem i povećanjem prihoda.

“Činjenica je i da pod pritiskom ekstremne gladi crkva i nevladine organizacije otvaraju narodne kuhinje širom Crne Gore, čiji kapaciteti ni izbliza ne mogu da pokriju potražnju od najugroženijih stanovnika”, saopštila je Medojević.

Izvor: RTCG

Komentariši