PODIJELI

Zajednica opština pokrenula inicijativu da se rok za legalizaciju nelegalnih objekata produži do 2020. godine.

Zajednica opština traži da se rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju nelegalnih objekata, koji je istekao 16. jula, produži sve do donošenja plana generalne regulacije, koji se očekuje 2020. godine, prenose portal.

Iz Zajednice opština rečeno je da su to kroz inicijativu zatražili od Ministarstva uređenja prostora i turizma nakon analize stanja nakon godinu od donošenja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Predsjednik Odbora za prostorno planiranje Zajednice opština Nebojša Adžić kaže da u Zajednici smatraju da je taj zakon konceptualno unio niz novina koje su promijenile dosadašnju praksu u ovoj oblasti, sa mnogo pozitivnih rješenja, ali da bi ga valjalo doraditi.

– Kako se radi o veoma kompleksnom i značajnom propisu, nova zakonska rješenja su izazvala veliki broj polemika i komentara, što je bilo i očekivano. Poseban osvrt je dat na inicijativu za produženje roka za legalizaciju bespravnih objekata kao i rokova za izradu započete planske dokumentacije, što je izazvalo i najviše pažnje u javnosti. Rok za predaju zahtjeva za legalizaciju istekao je 16. jula, ali su u jednom broju opština građani podnosili zahtjeve i po isteku roka. U svim opštinama pojačano je interesovanje vlasnika bespravnih objekata koji nijesu iz određenih razloga predali zahtjeve u zakonskom roku. Kako je krajnji cilj legalizacije da se uredi stanje u prostoru, smatramo opravdanim zahtjeve građana za produženje roka za legalizaciju, kazali su iz Odbora.

Predlog za produženje roka odnosi samo na objekte koji se nalaze na orto-foto snimku koji se radi za potrebe legalizacije, a nikako za eventualne novosagrađene objekte.

U prvom roku od devet mjeseci u Crnoj Gori  prijavljeno je oko 50.000 objekata. U opštini Pljevlja za legalizaciju je prijavljeno oko 1250 objekatata za legalizaciju.

Kako je predloženo zakonsko rješenje veoma korektno iz Zajednice opština smatraju da do dana donošenja plana generalne regulacije treba dati šansu svima koji to nijesu uradili do 16. jula – objašnjava on.

U Zajednici opština traže i da se rok za izradu započetih planova, koji ističe 31. decembra tekuće godine, produži do donošenja plana generalne regulacije, čime bi, kako smatraju i plan bio kvalitetniji.

Komentariši