PODIJELI

Православни вјерници данас славе Светог Николу, у нашем народу уобичајено Никољдан.

Свима који славе, желимо срећну Славу.

Свети Никола је слава непромјенљивог датума – 6. децембра по старом, односно 19. децембра по новом календару, на дан када је 343. године тај светитељ преминуо.

Свети Никола се слави и 22. маја, у знак сјећања на дан када су његове мошти 1096. године пренијете из Мира у Ликији у тада православни Бари, у Италији, и положене у Цркву Светог Јована Претече, која је убрзо постала стјециште ходочасника. Три године потом грађани Барија су у част Светом Николи подигли велелијепну цркву.

Свети Никола, архиепископ мирликијски, слави се у цијелом хришћанском свету. Празнује се као дјечји празник у земљама западне Европе, јер тада дјеца, ако су била послушна, добијају поклоне. Заштитник је града Амстердама.

Свети Никола је рођен у граду Патара у области Ликија у Малој Азији, од родитеља Теофана и Ноне, у време римског цара Валеријана. Још као дијете Никола је показивао необичне душевне дарове. Када је одрастао и изучио школе, желиоо је да ступи у свештенички чин, па га је његов стриц, архиепископ, “произвео” за свештеника града Мира.

Свој духовни живот почео је у манастиру Нови Сион, гдје се и замонашио. Послије смрти родитеља, сву наслијеђену имовину раздијелио је сиромашнима.

Према предању, вођен чудесним гласом кренуо је у народ да шири вјеру, правду и милосрђе и већ је својом појавом доносио утјеху, мир и добру вољу.

Свети Никола пада у време великог божићног поста, па вјерници припремају искључиво рибу и другу посну храну.

Komentariši