PODIJELI

Komedija “Crna kutija”, autorke Ane Đorđević, u režiji Gorana Bulajića, biće izvedena u Domu kulture u Pljevljima, u utorak 25. decembra, sa početkom u 19 časova.

Predstava „Crna kutija“ govori o sedmoro dugogodišnjih prijatelja, koje je na zajedničkoj večeri okupilo pomračenje mjeseca. Oni odluče da odigraju igru, tako što stavljaju mobilne telefone na sto i pristaju da podijele: poruke, pozive, mejlove, koje prime do kraja večeri. Umjesto zabave zahvaljujući ‘crnim kutijama’ otkrivaju da jedni o drugima ipak ne znaju sve, kako su mislili, već da su zapravo potpuni stranci i da su njihova prijateljstva i ljubavi sagrađene na lažima.

Đorđević je ovaj tekst napisala po motivima italijanskog hit filma „Potpuni stranci“, reditelja Paola Đenovezea, a Bulajiću je ovo deveta režija za produkciju Pozorišta u Nikšiću. Anka Gardašević je svedenom scenografijom (sto sa sedam stolica i polica) uz prethodno precizno iščitan tekstualni predložak i rediteljsku zamisao, pružila glumačkoj ekipi potpunu dominantnost na scenu. Uz pažljivo iščitavanje teksta i rediteljskog rukopisa i mr Olivera Eraković (kostimografkinja) prilagodila je svoj izraz. Njeni kostimi, na sceni su likovno obojili svaki lik pojedinačno, tako da je priča o: ljudskom licemjerju, intrigama, prijateljstvu, istinama i lažima, o svemu što čini naše bitisanje u suživotu sa gedžetima i drugim modernim tehnologijama, scenski ubjedljivija. No, dinamici te aktuelne priče, kako to i priliči pozorištu kao kolektivnom činu, doprinijela je mizika. Dino Kapetanović iz Benda „Autogeni trening“,suptilnim odabirom muzike uspio je da nagovjesti dramske zaplete, na momente i „jače od riječi“.

Kada se u tako vješto uklopljene scenske „kockice“ upakuje dobro uvježbani dijalozi i monolozi u glumačkim jasno i precizno odrađenim ulogama, onda ni kratko vrijeme (u okvirima sa kraćim prekidima odvijala se inscenacija teksta) ansamblu nije bila neka velika prepreka. Oni su tu dramatizovanu filmsku priču na sceni ubjedljivo demonstrirali, tako da su publici do detalja približili profilaciju svih sedam likova, uz univerzalnu poruku komada: Koliko jedni drugima možemo da vjerujemo? To pitanje se nameće, bez obzira da li se radi o (ne)iskrenim prijateljima, ili supružnicima, među kojima posebno ne bi trebalo da bude tajni. Drama dakle postavlja opšte pitanje: Koliko čovjek može da zaista bude iskren, i da li je to uopšte moguće? 

Svim tim pitanjima iz ugla lika kojeg je tumačio, bavili su se glumci: Simo Trebješanin, Gordana Mićunović, Marija Đurić, Anja Drljević, Nikola Vasiljević, Jovan Krivokapić i Omar Bajramspahić.

Ulaznice po cijeni od 2eura, mogu se kupiti na biletarnici Doma kulture u period od 12 do 19 časova.

Organizator: Sekretarijat za društvene djelatnosti opštine Pljevlja i Turistička organizacija Pljevlja.

Komentariši