PODIJELI

Nakon više od 14 godina kada je dominirao crnogorskim fudbalom Rudar će ove sezone pokušati da izbori opstanak u ligi. Glavni sponzori su napustili klub, razloga je više, ali odluka je konačna i to je trenuttna realnost. Predsjendnik kluba Muhamed Gerina zahvalio se dosadašnjim sponzorima koji su doprinjeli da klub iz Pljevalja bude najtrofejniji u Crnoj Gori.

FK Rudar je, nažalost, ostao bez glavnog sponzora za koga su vezani svi uspjesi: titule, pehari i brojna druga priznanja osvojena i dobijena u proteklih dvanaest godina. Podsjetiću FK Rudar je najtrofejniji klub u Crnoj Gori a to je zasluga upravo našeg dvanaestogodišnjeg sponzora kome se i ovom prilikom zahvaljujem na ogromnoj pomoći, kazao je Gerina.

Rudar se nakon više od decenije našao pred jednom izazovnom finsijskom situacijom, koja se doduše mogla naslutiti prije početka ovog prvenstva.

Jeste , ali ja vjerujem da ćemo uspješno odgovoriti na te izazove i u finansijskom i u takmičarskom smislu. Opština Pljevlja je i do sada pomagala rad FK Rudar i tako će biti i u narednoj godini. Već smo obavili razgovore sa nadležnim u Opštini i nesporno je da će Klub imati finansijsku podršku Opštine. U skladu sa trenutno raspoloživim budžetom formiramo stručni štab i ekipu. Pokušaćemo da nastavimo saradnju sa Edisom Mulalićem koji je, lično mislim, najbolje rješenje za klub. Takođe vjerujem da ćemo sklopiti tim koji će biti konkurentan i koji će sačuvati prvoligaški status, smatra čovjek koji je skoro četiri decenije u klubu.

Do sada klub je zvanično napustilo 10 igrača. Predsjendik Rudara potvrdio nam je da su ispisnice izeli: Sekulić, Pejaković, Đalović, Bošnjak, Kuč, Patrik, Mićunović, Janketić i golmani Aković i Radović.

Sa nekolicinom igrača smo sporazumno prekinuli saradnju isključivo iz finansijskih razloga. Budžet kluba će zbog gubitka glavnog sponzora biti značajno smanjen i mi sa sredstvima kojima raspolažemo nijesmo mogli ispratiti finansijske zahtjeve tih fudbalera. Svima njima želimo sreću u nastavku karijere, kazao je Gerina.

Ovo nije prvo finansijsko posrtanje Rudara, sponzori su dolazili i odlazili, ali samo jednom u dugoj istoriji kluba to se i rezultatski osjetilo kada su Pljevljaci svoje utakmice 1984. morali da igraju van Pljevalja zbog kompletne rekonstrukcije stadiona.

Skoro 40 godina sam u klubu i za to vrijeme mnoge generacije Pljevljaka, fudbalera, sportskih radnika, ljubitelja fudbala i prijatelja kluba davale su, svako na svoj način, doprinos razvoju i postojanju današnjeg Rudara. Da podsjetim Rudar je jedan od najstarijih klubova u Crnoj Gori i 2020. godine navršiće 100 godina postojanja. Bilo je uspona i padova. Bilo je situacija sličnih trenutnoj i iskustvo nam govori da svi moramo učinit napor da podržimo Rudar sada kada je teško. Uprava kluba ali i prijatelji kluba trenutno su angažovani i u pravcu obezbjeđenja sponzora. Ima nagovještaja da će te aktivnosti dati pozitivan ishod, optimista je Gerina.

Tokom jesenjeg dijela sezone, račujaći početak priprema, Rudar je promjenio tri trenera. Pripreme je počeo Miodrag Vukotić, pred prvu utakmicu u Evropi, napustio je klub a kormilo je preuzeo Vuko Bogavac. Pred sam početak prvenstva na klupu je sjeo Edis Mulalić koji je poslije utakmice sa OFK Titograom kazao da nije zadovoljan postignutim.

Vidjećemo šta će se dešavati. Mislim da je ova ekipa mogla bolje. Ja nisam čovjek koji traži opravdanja, jer kada sam preuzeo ekipu znao sam da prezimam tim koji ja nisam selektovao. Cilj nam je bio da tokom jeseni sakupimo što više bodova, ali smo poslednju utakmicu izgubili. Dakle nisam zadovoljan jesenjim učinkom, kazao je tada Mulalić.

Pripreme počinju 15. januara

Bez obzira ko će sjediti na klupi Rudara biće svejstan činjenice da ga očekuje težak posao. Plan priprema još uvijek nije poznat, ali se zna da će prvo okupljanje fudbalera Rudara pred početak priprema za nastavak sezone biti 15. januara.

Zakazali u napadu

Ono što prvo pada u oči je da je Rudar tokom jesenjeg dijela sezone postigao svega 14 golova, od toga devet su postigli igrači koji su već napustili klub. Kuč je postigao tri, Đalović i Patrik  po dva, a Bošnjak i Pejaković po jedan. Od igrača koji su još uvijek u klubu Sopo i Macanović  postigli su po dva gola, a u listi strijelaca upisao se i Zečević. Rudar je tokom jesenjeg dijela sezone primio 18 golova, od toga 10 na svom terenu. Najteži poraz u Pljevljima bio je onaj od Petrovca u 16. kolu 0:4.

Komentariši