PODIJELI

Prema jesenjoj analizi makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi koju je usvojila Vlada, a pripremilo Ministarstvo finansija u saradnji sa relevantnim institucijama javni dug na kraju 2018. godine bice 3,2 milijarde eura ili 70,9 odsto BDP-a, dok ce vrijednosti drzavnog duga iznositi 3,1 milijardu eura ili 68 odsto BDP-a.

Generalna direktorica, Iva Vuković je izjavila da su ostvarenim rezultatima ekonomskog rasta doprinijeli odlični prihodi od turizma, koji su za devet mjeseci rasli po stopi od 8,3 odsto, i čime je dostignut nivo prihoda od turizma koji je ostvaren tokom cijele 2017. godine. Predviđa se da će prihodi od turizma u 2018. premašiti 1 milijardu eura.

„Od indikatora sa proizvodne strane iako su svi indikatori ostvarili značajne stope rasta posebno bih izdvojila rast industrijske proizvodnje koja je rasla po stopi od 24 odsto i značajan rast električne energije koja je zasnovana na povoljnim hidrološkim uslovim, ali i na novim kapacitetima“, rekla je Vuković.

Pozitivni trendovi u ekonomskom smislu odrazili su su se i na kretanje indikatora na tržištu rada i posljednji dostupni podaci za 9 mjeseci ukazuju da je porasla stopa aktivnosti radne snage na 57,6 odsto. Zaposlenost je rasla po stopi od 3,1 odsto, dok je stopa nezaposlenosti dodatno smanjena na 14,1 odsto.

Autor: Dragana Đurišić

Komentariši