PODIJELI

Od početka naredne godine, u svim domovima zdravlja biće uvedeni elektronski laboratorijski nalazi.

Od početka naredne godine rezultati laboratoriskih nalaza automatski će se slati u zdravstveni karton kod izabranog doktora, ali i direktno pacijentu, tako da će ih pacijenti moći pogledati  na mobilniom telefonu ili računaru.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje “Vijestima” su kazali da su za sada, osim laboratorije Doma zdravlja Podgorica, u sistemu laboratorije domova zdravlja Danilovgrad, Budva, Tivat, Ulcinj, Andrijevica, Rožaje i Kolašin.

“Dom zdravlja Plav biće u sistemu od srijede, 26. decembra i Dom zdravlja Mojkovac od petka, 28. decembra, s obzirom da su u ovim ustanovama završene pripremne aktivnosti i stvoreni svi preduslovi za implementaciju – nabavka, instalacija i montaža opreme, stručna edukacija i obuka zaposlenih, povezivanje laboratorijskih aparata sa informacionim sistemom…”, kazali su iz Fonda.

Nakon novogodišnjih praznika, očekuje se uvođenje u Dom zdravlja Herceg Novi.

Iz Fonda su “Vijestima” saopštili da u 2019. planiraju uvođenje i na sekundarnom nivou, pri čemu će pored svih opštih bolnica ujedno da budu pokriveni i preostali domovi zdravlja koji laboratorijsku dijagnostiku obavljaju u okviru bolničkih laboratorija.

Riječ je o bolnicama i domovima zdravlja u Cetinju, u Beranama, Kotoru, Nikšiću, Pljevljima, Baru i Bijelom Polju.

Iz Fonda su ranije saopštili da novina ima brojne benefite. Pacijenti rezultate svojih laboratorijskih nalaza mogu pogledati putem portala eZdravlje ili mobilne aplikacije, tako što ukucaju broj zdravstvene knjižice i posebnu šifru koju dobijaju kod izabranog doktora.

Iz Fonda su rekli da će i kvalitetnije raditi analizu i kontrolu potrošnje reagenasa.

Od naredne godine, kako je najavljeno iz Fonda, biće moguća elektronska razmjena nalaza i rezultata analiza među različitim nivoima zdravstvene zaštite, odnosno među izabranim doktorima i specijalistima.

Fond je u posljednjih 15 mjeseci uveo nekoliko elektronskih servisa za pacijente. Uz pomoć eZakazivanja, pacijenti mogu elektronski zakazati pregled kod izabranog doktora. Uvođenjem eRecepta, ukinuti su papirni, odnosno recepti uz koje se ranije dobijao lijek u apotekama.

Komentariši