PODIJELI

U sektoru trgovine koji zapošljava 37.000 ljudi nedjelja će se kroz zakonsko rješenje proglasiti neradnom, najavila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ministarka je u Privrednoj komori, naglasila da je urađen Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini i njegovo usvajanje se očekuje poslije praznika.

Prethodnu godinu je obilježila intenzivna saradnja kako Ministarstva ekonomije tako i Vlade Crne Gore. Radili smo na sistemskim rješenjima i na dnevnoj osnovi pokušavali da riješimo probleme sa kojima se susrijeću privrednici, kazala je u Privrednoj komori ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ministarstvo ekonomije je pripremilo Zakon o privrednim društvima koji je u proceduri usaglašavanja sa Evropskom komisijom. Kako je najavila Sekulić, zakonom će biti omogućeno izuzeće Skupšine kada se radi o jednočlanim društvima sa ograničenom odgovornošću, a kod višečlanih će se zadržati.

“Registracija preduzeća je prebačena iz CRPS u Poresku upravu i ne želimo da vraćamo nazad na centralizaciju. Mi ćemo u narednoj godini unaprijediti elektronske servise u dijelu onoga što se odnosi na registraciju preduzeća, a sa druge strane ćemo obučiti ljude iz Poreske uprave kako bi građani ovu uslugu mogli koristiti kako elektronski tako i u gradovima u kojima živite”, naglasila je ona.

Sekulić napominje da Ministarstvo ekonomije doprinosi suzbijanju sive ekonomije kroz donošenje Zakona o inspekcijskom nadzoru u dijelu koji se odnosi na nadzor u objektima koji nisu registrovani za obavljanje poslovne djelatnosti.

“Nastojimo da unaprijedimo crnogorsku privredu sa dva aspekta: unapređenjem infrastrukture, kroz projekat sa Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom u cilju revitalizacije distributivne mreže u koju je planirano da se uloži u naredne tri godine oko 90 miliona eura”, istakla je Sekulić.

Izvor: RTCG

Komentariši