PODIJELI

Godina na izmaku bila je rekordna po naplati poreskih prihoda saopšteno je iz Poreske uprave.

Naplaćeno je iznad milijardu eura, što je 120 miliona više nego u 2017. i 70 miliona eura preko planiranih prihoda.

U Poreskoj upravi su, kako je kazao direktor Miomir M. Mugoša zadovoljni i naplatom poreskog duga koji je smanjen oko 25 miliona. Iz te ustanove upozoravaju da će opštinama koje imaju dugovanja, a neredovno ih izmiruju blokirati račune.

Poreska uprava tokom 2018. naplatila je više od milijardu eura prihoda što je znatno više u odnosu na prošlogodišnje.

“Ovo će biti rekordna godina kada je riječ o naplati prihoda. 120 miliona više nego prošle godine i 70 miliona više od plana”, kazao je direktor Poreske uprave.

Poreski dug u novembru iznosio je 420 miliona eura i smanjen je tokom ove godine oko 25 miliona eura putem reprograma.

“Ukinuta su rješenja za 1200 poreskih obveznika čiji je dug 40 miliona eura i preduzimamo mjere uvođenja stečaja, inicirali smo 45 stečaja i iniciraćemo još 400”, kazao je Migoša.

Direktor Poreske uprave kaže da će početkom naredne godine primijeniti mjeru blokade računa u opštinama koje neredovno plaćaju dugovanja i tekuće obaveze.

“To su Ulcinj, Pljevlja, Rožaje, Plav kao i neka javna preduzeća. Opštine neće moći da plaćaju zarade bez plaćanja poreza i doprinosa”, kazao je Mugoša.

U Poreskoj upravi očekuju da će 2019-te poreski prihodi biti veći oko 80 miliona u odnosu na ovogodišnje.

Saglasni su sa izjavom premijera Duška Markovića da su neophodne jače mjere borbe protiv sive ekonomije naročito na tržištu rada.

Izvor: AntenaM

Komentariši