PODIJELI

Cijene električne energije za domaćinstva u Crnoj Gori od 1. februara 2019. biće skuplje do 3 odsto, saznaje portal Investitor.me

Ranije je bilo objavljeno da Elektroprivreda Crne Gore planira da od regulatora traži poskupljenje struje od 1. januara, ali je ta odluka prolongirana za feburar.

Koliko će tačno iznositi poskupljenje, još nije precizno utvrđeno, ali se računa da će biti imeđu 2,5 i 3 odsto, kazao je izvor Investitora iz EPCG.

Vlada je odlučila da na taj način nadomjesti dio budžetskih prihoda u narednoj godini, kada je budžetom predviđen manjak od skoro 600 miliona eura. Doprinos EPCG državnoj kasi je stabilan i velik i očigledno su u Vladi procijenili da postoji “višak” potencijala da se kroz poskupljenje struje obezbijede dodatni budžetski prihodi.

Zvanično će razlog za poskupljenje struje biti rast cijena električne energije na mađarskoj berzi struje (Hupeks), odnosno visoki iznosi futuresa za 2019. godinu.

Zakonom o energetici je propisano da EPCG može tražiti maksimalno povećanje cijene svojih usluga za šest odsto.

Elektroprivreda EPCG je od početka 2018. godine ostvarila dobit veću od 50 miliona eura, saopštio je predsjednik Odbora direktora te kompanije Đoko Krivokapić. Povoljni hodrološki uslovi i spremnost proizvodnih objekata su, kako je kazao, glavni uzroci ostvarenog poslovnog rezultata.

Podsjetio je da je kompanija ove godine ušla i u investicioni ciklus vrijedan 170 miliona eura.

“Investicioni prioriteti su rekonstrukcija i modernizacija hidroelektrana Piva i Perućica, ukupne vrijednosti skoro 40 miliona eura. Sanacija prvog bloka Termoelektrane Pljevlja za koju ćemo, zajedno sa rekultivacijom deponije šljake i pepela na Maljevcu, opredijeliti oko 60 miliona eura, takođe je bitan projekat”, rekao je Krivokapić, dodajući da prve analize pokazuju znatno veći kapacitet prvog bloka od predviđenog.

Komentariši