PODIJELI

Vlada je usvojila Program Ministarstva nauke za podsticanje inovativnih startapova u našoj državi, koji će doprinijeti uspostavljanju atraktivnih uslova za inovativni ekosistem, saopšteno je iz ovog resora. Za podsticanje inovativnih startapova tokom tri godine predviđeno je oko 4,5 miliona eura.

Program, uz koji je usvojen i Akcioni plan za period od 2019. do 2021. godine, rezultat je, kako je navedeno u saopštenju, polugodišnje saradnje u okviru nacionalnog partnerstva za kreiranje inovacionog ekosistema i ekspertske podrške, dobijene kroz projekat iz programa Horizont 2020.

“Program sadrži mjere za uklanjanje zakonskih barijera, razvoj naprednih finansijskih šema, podsticanje i privlačenje talenata sa ciljem intenziviranja kreiranja znanja i novih vrijednosti, preduzetničke kulture i pristupa tržištima za inovativne i preduzetničke projekte”, istakli su iz Ministarstva nauke.

Za podsticanje inovativnih startapova tokom tri godine predviđeno je oko 4,5 miliona eura.

Država će plasirati startapovima i akterima u podršci ekosistemu oko 1,3 miliona eura, dok je iz opštinskih budžeta planiran plasman u iznosu od milion eura. Oko 1,7 miliona predviđeno je da se obezbijedi kroz donacije za infrastrukturu i podizanje kapaciteta, od čega je više od milion eura već ugovoreno putem nacionalnih IPA fondova. Oko pola miliona eura iznosiće troškovi implementacije Programa, u vidu angažovanja stručnog kadra, studija, izradu informacione platforme, obuke i promocije precizirano je u saopštenju. Uticaj Programa biće vidljiv, između ostalog, kroz, kako je napisano, povećanje broja inovativnih startapova s ambicijom rasta i njihovog kvaliteta kroz efikasnije korišćenje najsavremenijih znanja dostupnih u državi ili inostranstvu.

Jedan od osnovnih ciljeva programa je, kako je navedeno, podsticanje povećanja investicija iz privatnog sektora.

Izvor: Pobjeda

Komentariši