PODIJELI

Dodatna kontrola kvaliteta nastave u školama i procesa ocjenjivanja, odnosno vrednovanja naučenog, biće u fokusu ministra prosvjete Damira Šehovića u ovoj godini.

Ministar prosvjete podsjetio i da predstoje znatna ulaganja u obrazovnu infrastrukturu, dalja afirmacija srednjeg stručnog obrazovanja, širenje područnih odjeljenja muzičkih škola, ali i mijenjanje nekih ukorijenjenih praksi koje su podrazumijevale predavački umjesto interaktivnog tipa nastave, odnosno pristupe učenju čiji je cilj bio isključivo ocjena. Minule dvije godine, kaže Šehović, bile su pune ozbiljnih izazova, kojima su, ističe, dorasli. Prenose štampani crnogorski mediji.

Ministar je istakao i da veći dio toga što je moglo da se popravi zakonskom reformom je i učinjeno,ali je i naglasio da nikada najteži dio nije u izmjeni zakona, već u nekim naslijeđenim praksama koje su ukorijenjivane u naš obrazovni sistem, a to se mijenja postepeno.

I, kako često znam da kažem: većina naših projekata i aktivnosti je dugogodišnja, jer mi ne sprovodimo instant projekte od kojih ćemo sjutra ubrati koji politički poen, nego radimo da imamo što da ostavimo u nasljeđe našoj djeci”,rekao je Šehović.

On nije detaljno komentarisao rezultate nedavno sprovedenog istraživanja Zavoda za školstvo prema kojima oko 20 odsto osnovaca i srednjoškolaca tvrdi da je korupcija prisutna u svim školama u Crnoj Gori, odnosno da čak 55 odsto učenika smatra da je korupcija najprisutnija prilikom zaključivanja ocjena na kraju godine. Kategoričan je da je korupcija u obrazovanju neprihvatljiva i najavio je dodatne kontrole u školama. Nije kazao da li su, možda, preduzete neke mjere kako bi se utvrdila tačnost navoda iz istraživanja.

“Sve se može iskontrolisati, samo treba volje. Kod mene lično – volje i čvrstog opredjeljenja ne nedostaje u namjeri da mijenjam one direktore za koje se utvrdi da nijesu u stanju da se nose na kvalitetan način sa odgovornošću koju ta prestižna funkcija podrazumijeva”, poručio je Šehović.

Crna Gora, dodao je, broji skoro 500 obrazovnih objekata i više od 13.000 zaposlenih u oblasti obrazovanja i uprava škole, ističe on, mora biti prva na liniji odbrane dostojanstva profesije.

“Vjerujem da ima mogućnosti da ustanove detaljnije analiziraju uspjeh i napredovanje učenika u školama, odnosno da škole same procijene da li je došlo u određenim slučajevima do naglog skoka ocjene i slično i taj mehanizam bi trebalo maksimalno koristiti, a i mi ćemo na tome insistirati u narednom periodu”, naveo je između ostalog Šehović, stoji dalje u štampanim medijima.

Komentariši