PODIJELI

Dnevna temperatura ispod nule i sjeverni vjetar nisu omeli brojne Pljevljake da prisustvuju nalaganju badnjaka ispred crkava i hramova u pljevaljskoj opštini. U 13 časova ispred hrama Svetog Georgija na Gukama na stotine sugrađana pravoslavne vjeroispovjesti prisustvovalo je službi a potom i nalaganju badnjaka. Ove godine badnjake je nalagalo bratstvo Alorića. Nakon osveštanja svetom vodicom badnjaci su naloženi a u svojoj molitvi sveštenstvo je poželjelo da svjetlost i toplina badnjaka donese mir, sreću i toplinu u svaki dom.

Bratstvo Đurovića prijavilo se da naredne godine budu domaćini nalaganja badnjaka ispred hrama Sv. Georgija.

Nalaganju badnjaka prisustvovala su i brojni mališani, ni njima ni njihovim roditeljima hladno vrijeme nisu bili prepreka da prisustvuju službi i nalaganju badnjaka.

U 15 sati na trgu patrijarha Varnave badnjake je naložio crkveni odbor Sv. Petke. Tradicionalno nalaganju badnjaka ispred crkve prisustvuje veliki broj Pljevljaka, tako je bilo i ove godine. I staro i mlado je poželjelo da ga ozari i osvjetli plamen badnjaka, u čast rođenja bogomladenca Isusa Hrista.

Naredne godine na Badnji dan domaćini nalaganja badnjaka biće tojica mladića – Lazar i Bojan Papić i Luka Lacmanović.

Tradicionalno Pljevljaci, pravoslavci sa posebnim ushićenjem i radošću slave Badnji dan i dočekuju Božić.

U ponoć u sve tri bogomolje u gradu služoiće se i ponoćna liturgija kada se mogu pričestiti svi oni koji su se pripremali za sveti čin pričešća.

Komentariši