PODIJELI

Не сумњамо у добру намјеру организатора Божићног концерта Градског тамбурашког оркестра који је одржан 5. јануара у Дому културе у Пљевљима, међутим, таква врста концерта није у духу Божића и прославе Рођења Богомладенца Христа. Тамбуром се Божић не може славити, јер је тамбура за кафану. За Божић се до сада није тамбурало, осим ако овогодишњи примјер предсједник Општине Ђачић не жели да уведе као традиционалан. Немамо ништа против тога да предсједник Ђачић тамбура код Хамзе и у Милет башти, али своју помућену националну свијест не може наметати већинском српском православном народу у Пљевљима.

Србима је у Пљевљима све забрањено, па и да славе своје православне празнике. Присјетимо се само како је на безочан начин Мерсудин  Халиловић (бивши секретар Секретаријата за друштвене дјелатности), по наредби предсједника Општине Пљевља Мирка Ђачића, забранио одржавање академије поводом прославе Свете Петке. Сада је на крајње подмукао и бестидан начин слављење Божића предато у надлежност муслимана, конкретно Емиру Прекићу (вођи Градског тамбурашког оркестра), који његује музички репертоар послератне сарајевске Башчаршије. Питамо се како би се осјећали пљеваљски муслимани да бајрамски концерт организује Српски културни центар „Патријарх Варнава“ на чијем челу је Божидар Јеловац.

Нова српска демократија се залаже и увијек ће се залагати за коректне међувјерске и међунационалне односе, али Божићни тамбурашки концерт у Пљевљима никако не иде томе у прилог. Сваком елементарно образованом човјеку је познато ко и како организује божићне концерте. Општински Секретаријат за друштвене дјелатности могао је у сарадњи са Милешевском епархијом и свештенством Архијерејског намјесништва пљеваљског организовати божићну духовну академију и ми бисмо то поздравили, али овај начин није ни најмање примјерен. Дакле, треба поставити ствари на своје мјесто. Божићном концерту је мјесто под окриљем Цркве Христове, а тамбури је мјесто у кафани.

МИЛАН ЛЕКИЋ, предсједник

Komentariši