PODIJELI

Najava meteorolog da će u utorak u večernjim satima padati snijeg bila je tačna. Kako nam je rekao Željko Brašnjo iz DOO „Čitoća“, odnosno zimske službe održavanja posada sa tri snjegočistača je odmah izšla na teren kako bi očistila gradske saobraćajnice. Uspjeli su očistiti sve prioritetne ulice, postuti so i agregat. Tokom dana nastaviće aktivnosti u bočnim ulicama. S obzirom da je za vrijeme božićnih praznika povećeno prisustvo većeg broja vozila i manjak parking prostora u mnogim ulicama, posebno uskim i strmim, zbog nepropisno parkiranih automobila mehanizacija „Čistoće“ ne može da obavi svoj posao.

Zato iz ove službe apeluju na vozače da koliko je to god moguće propisno parkiraju svoja auta i omoguće snjegoćistačima rad. Obavezna je zimska oprema a pješacima savjetuju da prilagode obuću uslovima na saobraćajnicama i trootoarima, jer zbog zaostalog leda mogući su padovi. Takođe, apeluju na sugrađane da snijeg ispred svojih ulaza i dvorišta ne izbacuju na saobraćajnicu jer time usporavaju rad službe.

Stanje na terenu, kada govorimo o čišćenju snijega je u skladu sa propisima opštinske odluke, kažu iz Komunalne policije. Snijeg ispred poslovnih i stambenih objekata se čisti, pa iz Komunalne policije još jednom naglašavaju da snijeg slažu u kupe a nikako da ga bacaju na saobraćajnice. Tokom božićnih praznka njihove dežurne ekipe nisu imale problema u radu. Nepropisno parkirani automobili su evidentan problem ali Komunalna policija nije nadlažna za rješavanje tog problema, nego Centra bezbjednosti Pljevlja, kažu iz Komunalne policije.

Najviše problema snijeg a posebno mećava u višim predjelima, zadaje zaposlenima u DOO „Lokalni putevi“. Kažu da su do Badnjeg dana očistili gotovo sve lokalne i nekategorisane puteva a onda je sjeverni vjetar i jaka mećava zamela brojne puteve. Jutros su dva snjegočistača na terenu a ostale mašine će biti upućene ne teren čim spremne izađu iz radionice. Iz ovog preduzeća kažu da čiste puteve po hitnim pozivima.

Visina snijega u našem gradu je 28 centimetara, mada meteorolozi najavlju intenzivne padavi tokom dana tako da će visina snijega biti znatno veće. Najniža temperatura u ovoj godini izmjerena je u utorak 8. janura i iznosila je -14 stepeni Celzijusa.

Ni visina snijega ni temperatura nisu neuobičajene za naše klimatsko područje tako da komunalne službe mogu obavljati svoje nadležnosti bez većih problema.

Komentariši