PODIJELI

Radnici JP “Čistoća” tokom proteklih praznika radili su po dežurstvima. Snijeg  sa ulica čišćen je danonoćno, a odvoz komunalnog otpada je bio otežan zbog snijega i niskih temperatura. Ipak je za proteklih desetak dana odvezeno više od 130 tona komunalnog otpada.

Visina snijega u gradu, 10. januara, je oko 30-tak centimetara, ali problem predstavlja to što snijeg stalno pada i što se mora danonoćno čistiti. Tokom prethodnih novogodišnjih i božićnih praznika radnici JP “Čistoća” radili su po dežurstvima. Gradske ulice su razvrstane po prioritetima u četiri grupe i tako se i čiste. Direktor JP “Čistoća”, Saša Ječmenica rekao nam je da im problem u radu predstavlja i so koja nije zadovoljavajućeg kvaliteta.

Ječmenica naglašava da veliki problem predstavlja i starost mašina. Zimska služba ovog preduzeća ima dvije mašine “UNIMOG 406” tzv. “ŠMIT” koje su stare preko 40 godina, jednu kombinirku, jedan traktor sa klinastim nožem i jedan traktor samo za posipanje soli. Ovim mašinama se održava oko 200.000 metara kvadratnih površine, a uslovi rada su izuzetno otežani, veći dio sezone temperature vazduha su ispod nule pa su i kvarovi na njima česti. Od 4. januara u kvaru je snjegočistač sa solarkom na kojem je stradala lamela na kvačilu. Rezervnih dijelova praktično nema na tržištu što otežava popravke.

Tokom prethodnih desetak dana, uprkos niskim temperaturama i otežanim uslovima rada odvezeno je preko 130 tona komunalnog otpada. Teški uslovi rada utiču na zdravlje radnika, ističe Ječmenica.

On poziva i građane na saradnju, da ne parkiraju vozila kraj kontejnera i u uskim ulicama kako bi se omogućio odvoz smeća i da ne izbacuju snijeg na kolovoze.

Snijeg sa trotoara koji su u nadležnosti rada JP “Čistoće”, uz pomoć mašine i lopatama svakodnevno čiste radnici RJ “Zelenilo”, a Ječmenica na kraju dodaje da će se odvoz smeća u narednih nekoliko dana dovesti na nivo na kojem je bio tokom čitave godine.

Građani koji imaju problema sa odvozom smeća mogu se obratiti dežurnim službama na broj: 068/805-717.

Komentariši