PODIJELI

U organizaciji  Crkvene Opštine pljevaljske, na platou ispred hotela „Pljevlja“ biće organizovan doček Pravoslavne Nove 2019. godine. Prisutne će zabavljati Taxi Bend i Ivana Šašić.

U Pljevljima će se dvadeseti put zaredom organizovati doček Nove godine po Julijanskom kalendaru. Najčešće je proslava organizovana na Trgu 13. Jula, ali ponekad i na platou ispred Hotela Pljevlja.

Doček ove Nove 2019. godine organizuje Crkvena Opština pljevaljska, a program će početi u 21 sat na platou Hotela Pljevlja. Goste će zabavljati Taxi bend i Ivana Šašić. Organizatori pozivaju sve zainteresovane Pljevljake da dođu i zajednički dočekaju i proslave Pravoslavnu Novu godinu. Kao što je već uobičajeno, pola sata poslije ponoći, u Crkvi Svete Petke sveštenici će služiti Moleban za sretnu i blagoslovenu nastupajuću Novu 2019. godinu.

Tradicija proslave Julijanske Nove godine, kod Srba Srpske Nove godine, ili Pravoslavne ili Stare Nove godine, kako se još naziva, zadržala se u Rusiji, Jermeniji, Ukrajini, Moldaviji, Gruziji, Bjelorusiji, Kazahstanu i na prostorima Balkana.

Prema Crkvenom pravoslavnom kalendaru, 1. januara se slavi Nova godina, Obrezanje Gospodnje, Sveti Vasilije Veliki, a u narodu poznato kao Mali Božić kojim se nastavlja sa Božićnim tradicijama i običajima.

Komentariši