PODIJELI

Na osnovu aktuelne analize stanja radna grupa za borbu protiv nasilja u školama predložiće konkretne mjere za spriječavanje vršnjačkog nasilja u školama i zaštitu imovine obrazovno- vaspitnih ustanova, kao i suzbijanje vandalizma. Ove mjere biće poznate u roku od mjesec dana.

PR Ministarstva prosvjete, Milica Lekić kaže da su upitnici koji se bave problematikom nasilja upućeni svim školama na teritoriji Crne Gore i da će na osnovu zaključaka ponuđena rješenja dodatno osnažiti kapacitete vaspitno-obrazovnih ustanova, dodala je da je neozbiljno prejudicirati odluke radne grupe. Da li će one uključivati opremanje “najkritičnijih” lokacija video-nadzorom. Aktiviranje zaštitara u školi ili neku drugu aktivnosti, ostaje da odluči komisija, koja će u narednih mjesec izaći sa prijedlogom.

Istraživanje koje je obuhvatilo 75 osnovnih i 41 srednju školu sa teritorije osamnaest opština sprovedeno je od 1. oktobra do 20. novembra prošle godine i pokazalo je da je svako peto, odnosno četvrto dijete u crnogorskim osnovnim i srednjim školama u prošloj godini doživjelo neki oblik vršnjačkog nasilja, prenose elektronski mediji.

Autor: Dragana Đurišić

Komentariši