PODIJELI

Sindikati u Crnoj Gori već godinama pokušavaju da dođu do kompromisa sa Vladom kako bi se minimalna zarada, koja iznosi 193 eura i koja je najniža u regionu, povećala na 250 eura.

Ipak, nema naznaka da li će i kada doći do povećanja. Uprkos tome, predstavnici radnika su optimisti.

Minimalna zarada u Crnoj Gori iznosi 193 eura i najniža je u regionu. Prethodne dvije godine tema povećanja minimalne zarade često je bila u fokusu, ali bar za sada, ne postoji spremnost Vlade da izađe u susret zahtjevu sindikata. Posljednji put minimalna zarada u Crnoj Gori je povećana 2013. godine.

Sindikati u Crnoj Gori pokušavaju da u sklopu Socijalnog savjeta dogovore povećanje minimalne zarade na 50 odsto prosječne plate u državi, odnosno da minimalna zarada bude 250 eura. Na ovakvu odluku čeka 9.849 radnika, koji sada primaju 193 eura mjesečno.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić za Anadoliju ističe da je iznos minimalne zarade važno ekonomsko, socijalno i političko pitanje, sa ozbiljnim uticajima, kako na životni standard zaposlenih, tako na ekonomski rast i razvoj.

“To je razlog zašto Radna grupa, koju je obrazovao Socijalni savjet da razmotri inicijative i eventualno utvrdi prijedlog prema Vladi Crne Gore, radi deset mjeseci i još nije završila posao. Očekuje se da će ona to uraditi do kraja marta. Uporedo sa inicijativom sindikata za povećanje minimalne zarade, razmatra se i inicijativa Unije poslodavaca da se smanje troškovi rada i eventualno opet uvede neoporezivi dio zarade. Ove dvije inicijative su međusobno uslovljene”, ističe ministar Purišić.

On očekuje da će Socijalni savjet u prvoj polovini godine utvrditi prijedlog za povećanje minimalne zarade i poslati ga na dalje odlučivanje Vladi Crne Gore.

“Ne mogu u ovom trenutku da prognoziram o kojem iznosu će biti riječi i kada bi odluka mogla da stupi na snagu, jer se još uvijek radi na tome, ali mislim da će to biti iznos koji je manji od traženog”, kaže Purišić.

Kada su u pitanju države regije, minimalna zarada u Makedoniji iznosi 196 eura, u BiH 208 eura, Srbiji 213 eura. U Hrvatskoj je od 1. januara minimalna zarada 404 eura, dok je socijalni savjet Kosova prihvatio prijedlog da minimalna zarada bude oko 250 eura.

Kada je riječ o razvijenim zemljama EU, najveća minimalna plata registrovana je u Luksemburgu 1.988 eura, zatim u Irskoj 1.605, Holandiji 1.585 eura, Belgiji 1.554 eura, te Njemačkoj i Francuskoj 1.489 eura mjesečno.

Komentariši