PODIJELI

U Crnoj Gori je svakog trećeg dana tokom protekle godine po jedna osoba izvršila samoubistvo, pokazuje statistika Uprave policije za period od januara do kraja novembra 2018. Kako je saopšteno iz policije, tokom 11 mjeseci prošle godine evidentirano je 99 samoubistava. Najviše ih je bilo u avgustu – 15, na području nadležnosti centara bezbjednosti Podgorica šest, Pljevlja četiri, Nikšića i Berana po dva i jedno u Bijelom Polju.

Prema podacima Uprave policije tokom 11 mjeseci prošle godine evidentirano je 99 samoubistava, prenosi PVinformer.

Najviše ih je bilo u avgustu 15, na području nadležnosti centara bezbjednosti Podgorica šest, Pljevlja četiri, Nikšića i Berana po dva i jedno u Bijelom Polju.

U odnosu na polnu strukturu, u većini slučajeva su muškarci počinioci samoubistva. Kada je u pitanju starosna struktura najčešće suicid počine lica starija od 60 godina i to u preko 50 odsto slučajeva.

Uprava policije je i tokom 2017. godine registrovala 109 samoubistava, što u praksi, takođe, znači da je skoro svaki treći dan neki građanin digao ruku na sebe.

U septembru prošle godine zabilježen je jedan od najdramatičnijih slučajeva kada su u pitanju samoubistva. U samo jednom danu dogodila su se dva suicida, dok je treći spriječen. Jedan muškarac je izvršio samoubistvo tako što je legao na šine i mahao mašinovođi voza koji je saobraćao na relaciji Bar – Beograd. Drugo samoubistvo desilo se u jednom podgoričkom naselju gdje se muškarac objesio u kući u kojoj je živio. U trećem slučaju muška osoba je spriječena u naumu da se ubije.

Inače, stopa samoubistava u Crnoj Gori, odnosno broj suicida na stotinu hiljada stanovnika je između 14 i 15, što je iznad evropskog prosjeka i godinama je na tom nivou.

Kako piše Dan, a prenosi PVinformer, šefica Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru Mina Brajović ranije je upozorila da se godišnje na nivou Crne Gore dogodi 110 samoubistava, te da se bilježi enorman porast depresivnih poremećaja kod građana, što mora da zabrine zdravstveni sistem.

Ukazala je i da se Crna Gora nalazi među prvih 10 država po broju samoubistava u Evropi, pa je jasno koliko je ozbiljna situacija. Stopa samoubistava kod nas je vrlo visoka i iznosi 18,9 na 100.000 stanovnika, prema podacima SZO.

Izvor: PV Informer

Komentariši