PODIJELI

Savjet za građansku kontrolu rada policije preporučio je Upravi policije da se žaloži da opštine postave odgovarajuće obavještenje, u formi znaka ili podsjetnika, na izlazu sa parkirališta o obavezi upotrebe sigurnosnog pojasa u vozilu.

Savjet se, u kontekstu implementacije člana 24 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, interesovao kod direktora Policije za podatke o registrovanim izvršenim prekršajima u periodu od 1. januara do 15. decembra 2018. godine. U  pomenutom period izdato je 38.072 prekršajnih naloga vozačima ili putnicima koji u saobraćaju nijesu koristili sigurnosni pojas na način koji je predvidio proizvođač vozila.

“Savjet je takođe informisan da je, u istom periodu, izdato 712 prekršajnih naloga vozačima koji u putničkom vozilu nijesu posjedovali jedan odgovarajući prsluk sa svjetlosno reflektujućim osobinama, a u teretnom vozilu ili autobusu dva takva prsluka, kada su učestvovala u saobraćaju“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Savjet očekuje da se ne tolerišu izgovori i opravdanja, čak i onda kada se govori o efikasnosti u izvršavnaju zadataka, a to je naročito važno zbog bezbjednosti ali i zbog vidljivosti u javnosti i zastupanja ovog saobraćajnog pravila, ističe se u saopštenju.

Sa preporukom su između ostalih upoznati: Zajednica opština Crne Gore, Auto-moto savez Crne Gore i Nacionalni biro osiguravača Crne Gore.

Autor: Dragana Đurišić

Komentariši