PODIJELI

U Pljevljima je u decembru, od 31 dana, čak 29 bilo s prekoračenjem dozvoljene granice PM10 čestica. To je zvanični izvještaj Centra za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica.

Samo dva dana su  u decembru PM10 čestice bile ispod dozvoljenih srednjih dnevnih vrijednosti, stoji u Izvještaju o praćenju kvaliteta vazduha Centra za ekotoksikološka ispitivanja. Od 31 dana, u Pljevljima je, čak 29 bilo s prekoračenjem dozvoljene granice PM10 čestica. To je gostujući na RTCG izjavila i pomoćnica direktora Agencije za zaštitu životne sredine Lidija Šćepanović.

Ona je saopštila da veći broj PM čestica u zimskim mjesecima, koji utiču na loš kvalitet vazduha u Crnoj Gori, nije ništa neuobičajeno, s obzirom na činjenicu da je sezona grijanja u toku. Najčešći uzroci zagađenja su, kako je kazala, industrija, saobraćaj i sezona grijanja, ali i meteorološki uslovi.

U Pljevljima su prema tabelarnom prikazu rezultata mjerenja  na lokaciji – Gagovića imanje u decembru samo dva dana 15. i 25. decembra srednje dnevne vrijednosti PM10 čestica bile niže od dozvoljenih graničnih srednjih dnevnih vrijednosti koje iznose 50 mikrograma po metru kubnom. 15. decembra srednje dnevne vrijednosti PM10 čestica bile su 44,90 mikrograma po metru kubnom, a 25. decembra 32,90 mikrograma po metru kubnom.

Najveće zagađenje vazduha bilo je 21. i 23. decembra kada su srednje dnevne vrijednosti  PM10 čestica bile oko četiri puta veće od zakonom dozvoljenih graničnih vrijednosti.

U komentaru rezultata mjerenja na mjernoj stanici Pljevlja-Gagovića imanje, Centra za ekotoksikološka ispitivanja, navodi se da je dvadeset devet srednjih dnevnih vrijednosti suspendovanih čestica PM10 tokom mjerenja u decembru mjesecu  bilo iznad propisane granične vrijednosti, a u toku godine se ne smije prekoračiti više od 35 puta.

Sve jednočasovne i srednje dnevne vrijednosti sumpor dioksida kao i sve izmjerene jednočasovne srednje vrijednosti koncentracija azot dioksida su tokom mjerenja u decembru bile ispod propisane granične vrijednosti, navodi se u izvještaju.

Komentariši