PODIJELI

Iz objektivnih razloga, nestanka električne energije, internet i slično, dolazi do prekida u radu automatskog analizatora za PM10 čestice na mjernom mjestu Gagovića imanje u Pljevljima.

Iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine očekuju da će ovakvi problemi biti prevaziđeni kroz projekat „Jačanje kapaciteta za upravljanje kvalitetom vazduha u Crnoj Gori“.

Na pitanja Televizije Pljevlja, Agenciji za zaštitu životne sredine zbog povremenih neočitavanja parametara za PM10 čestica, na mjernoj stanici u Gagovića imanju, Pljevlja i kako se u tom slučaju očitavaju ovi parametri iz Agencije su nam odgovorili da ih prekidi u radu automatskog analizatora za PM10 čestice na mjernom mestu Gagovića imanje u Pljevljima, onemogućavaju da kontinuirano obavještavaju građane u realnom vremenu, na sajtu, o koncentraciji ovog polutanta u vazduhu.

Napominju da je njihova tehnička podrška svakodnevno na terenu, ali zbog režima rada ovog instrumenta nakon prestanka napajanja sa električnom energijom ili prekida u radu iz nekog drugog objektivnog razloga (internet, trenutna blokada rada sistema za uzorkovanje i slično), ovom instrumentu je potrebno 12 časova da bi se izvršila stabilizacija i započela mjerenja.

Na naše pitanje kako Pljevljaci mogu biti obavješteni o ovim mjerenjima iz Agencije su odgovorili:

“Zbog zabrinutosti građana Pljevalja i prava da u najkraćem mogućem roku budu informisani o kvalitetu vazduha, dok se ne postigne potpuna stabilizacija automatskog analizatora za PM10 čestice (posebno tokom zimskih mjeseci), CETI će i u narednom periodu dostavljati izvještaje sa rezultatima gravimetrijskog određivanja realizovanog po standardu MEST EN 12341:2016 (referentna metoda za određivanje PM10 i PM2.5 frakcija supendovanih čestica) koji se redovno objavljuju na sajtu Agencije na svakih 10 dana.”

U Pljevljima se mjerenje koncentracije PM10 čestica vrši pomoću 2 metode: automatska metoda – tzv. nevalidirani podaci koji su dostupni na web starnici Agencije u realnom vremenu i gravimetrijska-referentna metoda. Kada dođe do prekida u napajanju strujom, automatski analizator prolazi kroz dvanaestočasovni period stabilizacije i u tom periodu instrument ne očitava realne podatke.

Istovremeno, drugom metodom, nesmetano i kontinuirano se mjeri koncentracija PM10 čestica i ti podaci se, nakon laboratorijske analize i validacije objavljuju na sajtu Agencije u okviru mjesečnih izvještaja.

Iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine dodaju da  kontinuirano ulažu napore u rješavanju pomenutih situacija i tokom 2019. godine očekuju da će ovakvi problemi biti prevaziđeni kroz projekat „Jačanje kapaciteta za upravljanje kvalitetom vazduha u Crnoj Gori“.

Nabavkom i instalacijom nedostajuće opreme, novih analizatora, kao i proširenjem Državne mreže, građani će imati više informacija o kvalitetu vazduha kako u realnom vremenu, tako i nakon validacije podataka, saopšteno nam je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Komentariši