PODIJELI

U 16 od 23 crnogorske opštine zabilježen je negativni prirodni priraštaj, od čega čak 12 na sjeveru zemlje. Pljevlja prednjače sa negativnim prirodnim priraštajem od minus 214. Ovo su poslednji podaci MONSTATA za oktobar 2018.god.

U 16 od 23 crnogorske opštine zabilježen je negativni prirodni priraštaj, od čega čak 12 na sjeveru zemlje. Pljevlja su na prvom mjestu sa negativnim prirodnim priraštajem od minus 214. Tako je u našoj opštini bilo 157 živorođenih, a 371 umrlih.

To pokazuju posljednji preliminarni podaci Monstata za oktobar 2018. godine. Kada su migracije u pitanju u tom periodu u Pljevlja se doselila 91 osoba, a odselilo čak 357.

Veći broj umrlih nego živorođenih imale su opštine Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi, Kolašin, Mojkovac, Petnjica, Plav, Plužine, Šavnik i Žabljak. Međutim, bez obzira na to, prirodni priraštaj u tom mjesecu na nivou države bio je pozitivan i iznosio je 781.

Razlog ove pojave su ne tako dobri životni uslovi na sjeveru države, koji dovode do velikih migracija i odlaganja odluke o formiranju porodice zbog egzistencijalne nesigurnosti. Iako lokalne uprave, kao i država, ulaganjem u sjeverni region pokušavaju da spriječe odliv stanovništva, prema podacima statističara, za sada ne uspijevaju u tome.

Direktna pomoć opštine mladim bračnim parovima i novorođenčadima je skromna.

Roditeljima svakog novorođenčeta isplaćuje se jednokratna novčana naknada. Takođe, svaki par koji sklopi brak i odluči se za život na selu dobija od lokalne uprave 400 eura. Kada dobiju prinovu, dobijaju još 400 eura, a istu tu sumu dobijaju za svako naredno dijete.

Komentariši