PODIJELI

Veterinarski inspektori su sa granice tokom prošlog mjeseca zbog nepravilnosti vratili 5.500 litara mlijeka, navodi se u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove za decembar mjesec 2018. godine.

Zbog prisustva pesticida sa granice je vraćeno i 52 tone kukuruza kokičara.

“U decembru 2018.god, izvršen je povraćaj jedne pošiljke proizvoda od mlijeka u zemlju izvoznicu, u količini od 5.500 litara, zbog utvrđene neusaglašenosti sa zahtjevima uredbe o informisanju potrošača o hrani”, navodi se u izvještaju, pišu Dnevne novine.

Osim toga, fitosanitarna inspekcija je utvrdila brojne nepravilnosti pri uvozu hrane neživotinjskog porijekla.

Tako je, zbog utvrđenog prisustva pesticida, sa granice vraćeno 1,6 tona svježe paprike, kao i čak 52 tone kukuruza kokičara. Takođe, zbog neodgovarajućeg kvaliteta uništeno je 28 tona kestena, a kao i jedna pošiljka pšeničnog brašna (oko 25 tona) i pošiljka griza (2,7 tona), jer su označene kao nebezbjedne.

“Zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima zabranjen je uvoz: jedne pošiljke svježe paprike težine 1.640 kg; dvije pošiljke kukuruza kokičara težine 52.000 kg i jedna pošiljka pšeničnog stočnog brašna u količini od 25.020 kg, a uništeno je: jedna pošiljka kestena težine 28.000 kg, jedna pošiljka griza u količini od 2.760 kg i dvije pošiljke drvenih paleta u količini od 28 komada”, piše u izvještaju Uprave za decembar.

Takođe, zbog prisustva konzervansa zabranjen je uvoz 2.640 kilograma nadjeva od višanja, kao i 1.332 kg feferona.

“Tokom decembra mjeseca od ukupnog broja pregledanih pošiljki iz uvoza, hrane neživotinjskog porijekla u nadležnosti inspekcije za hranu, zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti zabranjen je uvoz i stavljanje u slobodan promet četiri pošiljke hrane ukupne količine od 3.972 kg zbog utvrđivanja neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima u odnosu na sadržaj aditiva (konzervansa)”, ističe se u izvještaju.

Komentariši