PODIJELI

Realizacija IPARD II Programa u Crnoj Gori je uspješna i očekuju se značajni efekti po razvoj crnogorske poljoprivrede i prerađivačkog sektora, ocijenjeno je na četvrtoj sjednici Odbora za nadgledanje IPARD II programa, kojoj su prisustvovali i predstavnici Direktorata za poljoprivredu Evropske komisije.

Predstavnici Ministarstva informisali su prisutne da su u prvoj godini sprovođenja IPARD programa, kroz javne pozive za Mjeru 1 – Investicije u primarnu proizvodnju i Mjeru 3 – Investicije u preradu, pristigle ukupno 434 aplikacije – 389 za primarnu proizvodnju i 45 za preradu. Naglašeno je da je proces evaluacije u toku i da se brzo očekuje potpisivanje ugovora za preradu, dok se potpisivanje ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima za primarnu proizvodnju očekuje do kraja marta tekuće godine.

Zaključak Odbora je da se proces ugovaranja projekata, pristiglih po osnovu poziva za primarnu poljoprivrednu proizvodnju mora maksimalno ubrzati, uz poštovanje pravila i procedura koje su propisane.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede to je, ujedno, bila i sugestija prisutnih predstavnika poljoprivrednih udruženja koji su istakli su da se taj proces mora ubrzati, jer je prošlo dosta vremena od objavljivanja javnog poziva.

“Izraženo je očekivanje da će realizacijom investicija crnogorska poljoprivreda i u dijelu primarne proizvodnje i prerade napraviti značajan iskorak u dijelu unapređenja i modernizacije poljoprivredne proizvodnje, postizanja konkuretnosti i mogućnosti kakve imaju njihove kolege u EU”, saopšteno je Ministarstva poljoprivrede.

Predstavnici Direktorata za poljoprivredu Evropske komisije pohvalili su napredak Crne Gore u implementaciji IPARD programa i takođe naglasili da se mora dalje unapređivati proces, kako bi se aplikacije što prije obrađivale i kako bi u kraćem roku potpisali ugovore o podršci, otpočeli realizaciju investicija i iskorišćavanje dostupnih sredstava podrške od strane EU, ističući da je zajednički cilj što veća iskorišćenost sredstava.

Komentariši