PODIJELI

Пажљиво слушајући вјеште гласноговорнике локалне „коверат коалиције“ на претходној сједници Скупштине, док су апологетски бранили интересе Пљеваља (и сопствене), неупућен човјек би могао помислити да су они тек дошли на власт, или да исту врше тек неколико мјесеци. По њима, да смо их изабрали само коју годину раније, овдје не би била ова Пљевља, смог, прашина, чађ, копови, јаме, депоније… него Монако. Како? Лако.

Да није, веле локални Мигови саборци, ова садашња неспособна и однарођена опозиција била толико неспособна и нерадна, кад је била власт, све би овдје било другачије. Јер, боже мој, ДПС и партнери у Влади се, ево деценијама, опучише од „креирања претпоставки“ да Пљевљима, европском индустријском центру, буде боље. Али за све су  криви неки други, што су некад били први, како је често волио да каже политички емигрант Светозар Маровић,  партијски маг и духовни учитељ Мила и Мига.

Ево, да је претходна локална власт била најнеспособнија на свијету.Али што онда ова способна идобронамјерна на државном нивоу не уради други блок ТЕи топлификацију Пљеваља.Зашто Вектра Јакић не запошљава двије хиљаде радника него иде из стечаја у стечај? Гдје су нова радна мјеста?Ко не поштује ни слово закона загађујући воде, уништавајући шуме, девастирајући путеве, ко оставља напуштене копове и депоније? Опозиција?

Да ли је опозиција пуних десет година закаснила са оснивањем Еко – фонда, иако је то била законска обавеза још од 2008. године? Тек сада се прича о томе, не због Пљевљанки и Пљевљака,него због поглавља 27, зато што Европска комисија каже да се мора. Колико су Пљевља изгубила за тих десет година и шта се све могло урадити са тим средствима? Смета ли опозиција да се примјеничлан 79. Закона о животној средини и да се средствима од те накнаде, о којој сањамо годинама, спашава што се спасити може. Здравље и животи ако ништа друго.Не, за премијера Марковића закон је паукова мрежа намијењена да улови мале муве, а да велике кроз њу пролазе.

Има ли већег самопонижења и трагикомедије од фарсичнихдванаест закључака које је недавно написала иизгласала Мигова већина у пљеваљској скупштини? Од укупно дванаест „каменова мудрости“, у девет ставки обавезују сами себе да нешто чине. Да гасе запаљене контејнере и разгоне маглу бесконачних обмана, у којој су и сами почели да се губе. У преостала три, Владу и Електропривреду позивају, куме и моле да са њима сарађују и да их потпуно не забораве. Јер Пљевља су далеко,путеви катастрофа, зима, снијег, а и друговима горе ових дана је све хладније, наноси од Лондона.И баш сад, у овој ситуацији, антидржавна и незахвална пљеваљска опозиција би, замислите, да јавно протествује и тужи Владу, сад кад је Влади најтеже.

Ипак, наде има, пљеваљска опозиција се ујединила, наступила је одговорно и савјесно. Брине о здрављу и животима својих суграђана и неће одустати. Ујединиће се, чврсто вјерујемо, и у читавој Црној Гори. Биће и протеста, а ако тако мора, све ће се завршити тамо гдје је и почело прије тридесет година. На улици, мирно и достојанствено, демократски. Никако другачије. До тада, позивамо господина Катнића, да наложи ДПС-у да оних 47.500 евра, које је незаконито стекао, уплати на жиро – рачун општине Пљевља, како бисмо могли да стварамо претпоставке за развој. А да бисмо очистили животну средину, прије тога морамо очистити државу од власти, која, како то елементарни стандарди демократије свуда у свијету налажу, није проистекла из народа, него из коверте.

У Пљевљима, 15.02.2019. год.                               

ПОКРЕТ ЗА ПЉЕВЉА        

Komentariši