PODIJELI

Васколики мултиетнички склад, грађански и проевропски карактер најмлађе НАТО државе и, по свему и свачему лидера на западном Балкану и шире, на најбољи могући начин је манифестован кроз недавно одржане локалне изборе у Тузима. Судећи по коначним резултатима истих, изгледа да је Миго овај пут био одсутан, због раније преузетих обавеза. Како другачије објаснити западним партнерима, домаћој и међународној јавности, да је у „најграђанскијој држави на свијет“, у тамо неким Тузима, убједљиву побједу однио некакав Албански форум, овај пут против ДПС-а и свих осталих.

Ипак, шалу на страну, више је него очигледно да су ову изборну кампању Албанског форума свесрдно помагали и неки други, очигледно са јасним намјерама и циљевима, директно усмјереним против државе и њених интереса. Те намјере и циљеве, који се ових дана лагано почињу остваривати, зарад фотеља и коверата, владајућа коалиција не чује, не види или не жели да види. И док се у изборној ноћи, море црвених застава стране државе, на лаганом повјетарцу виорило на пар километара од зграде црногорске владе, владајућа гарнитура је нагло ослијепљела и оглувљела.Са друге стране пак, свако мало, привиђају им се,осамсто година стари Немањићи, како с калашњиковима јуришају на независну, суверену и међународно признату  НАТО државу.

И не само да су се виориле заставе Албаније, чак и на државној згради  Гимназије „25. Мај“, него се клицало великодушно и њеном премијеру Рами, терористима Тачију и Харадинају, славила се ОВК-а или УЧК-а, у зависности како је коме драже. Брине ли икога живога у међународној заједници чињеница, што је опозиција у таквомдемократском рају, такође грађанска и мултиетничка, освојила укупно један мандат, од могућих 32. И у коначном, да се запитамо сви, има ли више икаквог смисла учествовати на било којим изборима које организује Мигов и Милов коверта клан!

Из Милове и Мигове партије, стигло је и срамно саопштење у коме се „апсолутно разумије национални осјећај Албанаца“, те да је то био „само ружан инцидент који се више неће поновити“. Није него! То је ДПС из 2019-те. А ДПС из 2014-те каже да је прослава изборне побједе опозиције у Беранама „страст према антидржавном пројекту“, јер се, боже мој, „са заставама друге државе клицало држави Србији“. Врхунац лицемјерја и цинизма врлих следбеника друга Светозара Маровића, избјеглице и дисидента који се привремено скрасио у антицрногорском Београду. Неће бити на одмет, да у склопу ове теме, на кратко подсјетимо и на прошлогодишњу забрану Свечане академије у Пљевљима поводом обиљежавања Свете Петке. Ваљда је и ту била крива наша „страст према антидржавним пројектима“!

Покрет за Пљевља није и никада неће бити покретач било какве вјерске, етничке или било које друге нетрпељивости у Црној Гори. Али ћемо наставити да указујемо на сва непочинства тридесетогодишње владавине једне партије и једног човјека. Уважена господо, шта је порука? Шта су трендови које намећете осиромашеним, гладним грађанима? Хоћете да од Црне Горе направите феуде, међусобно омражене и завађене, како би сте је до краја распродали за своја љетовања од 40 хиљада евра. Зашто би онда био споран некисрпски форум у Пљевљима, црногорски на Цетињу,  бошњачки у Рожајама, хрватски у Тивту… Иде ли ка томе грађанска Црна Гора, са вама на челу па сваком своје, а вама милиони, камиони, лименке, електране…

И на крају, умјесто закључка, изјава господина Едија Раме из априла прошле године, док је био у званичној и „нада све пријатељској“ посјети Црној Гори, можда говори све: „У Црној Гори се осјећам као у Албанији“! Стари Латини би рекли „Sapienti sat“. Паметноме доста.

У Пљевљима, 06.03.2019.год.   ПОКРЕТ ЗА ПЉЕВЉА

Komentariši