PODIJELI

Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda preduzeća i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlenih u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 8,2 miliona  eura, pokazuju podaci Monstata.

Od toga je vrijednost prodaje iz sopstvene proizvodnje 2,3 miliona eura ili 28,1 odsto, od individualnih proizvođača 5,9 miliona eura ili 71,9 odsto.

Vrijednost otkupa i prodaje u četvrtom kvartalu u odnosu na isti period  2017. godine porasla je 2,5 odsto. Zabilježen je rast vrijednosti prodaje iz sopstvene proizvodnje poslovnih subjekata 22,3 odsto i pad vrijednosti otkupa od individualnih proizvođača 3,6 odsto.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje stoka učestvuje 23,1 odsto, sirovo kravlje mlijeko 22,2 odsto, svježe povrće 15,3 odsto, kokošja jaja 14,2 odsto, svježe voće 8 odsto, svježa riba 4,4 odsto, industrijsko bilje 3,9 odsto, prerađevine voća i grožđa 0,9 odsto i žita 0,4 odsto.

Pod vrijednošću otkupa poljoprivrednih proizvoda od individualnih proizvođača podrazumijeva se vrijednost otkupljenih proizvoda obračunatih prema cijenama po kojima su otkupne organizacije plaćale preuzete proizvode. U vrijednost otkupa uključen je isplaćeni avans za preuzete proizvode. Iz vrijednosti otkupa isključeni su troškovi otkupnih organizacija oko preuzimanja, prevoza do magacina, čuvanja i skladištenja otkupljenih proizvoda.

Vrijednost otkupa ne sadrži PDV nadoknadu, kao i premije koje individualni proizvođač dobija na ime isporučenih količina određenih proizvoda.

Komentariši