PODIJELI

U cilju očuvanja spomenika i spomen obilježja, pogotovu iz Drugog svjetskog rata Organizacija boraca NOR-a 1941-1945. godina pisanim putem se obratila organima opštine, kako bi zajednički našli rješenje.

Po zaključku Upravnog odbora, Organizacija boraca NOR-a 1941-1945. godina pisanim putem obratila se organima opštine Pljevlja  da se kod predsjednika organizuje razgovor na temu, kako sačuvati spomenike, spomen-obilježja a posebno objekte koji se urušavaju. Iz Organizacije boraca NOR-a mišljenja su da bi tom razgovoru trebali prisustvovati republički inspektor za ovu oblast kao i inženjeri građevinske struke.

U dopisu navode da je polovinom prošlog vijeka, a u znak ovjekovječenja i trajnog sjećanja na značajne događaje, ličnosti, borbe i pogibije oko 2500 građana podignuto 70 spomenika i spomen obilježja na području Opštine. To su spomenici, biste, spomen ploče, spomen česme itd. Ako se ovome doda oko 30 izgrađenih vjerskih objekata onda se tek vidi sa koliko kulturnoistorijskih spomenika raspolaže naša opština. To iziskuje ogromne ljudske i materijalne napore i izdatke da se ovo istorijsko blago održi i sačuva od propadanja, skrnavljenja ljudskog i vremenskog faktora, kaže se između ostalog u dopisu.

Skupština Crne Gore donijela je Zakon o održavanju i opravci spomenika i spomen obilježja pri čemu je utvrđeno o kojim spomenicima brine opština a kojima Vlada Crne Gore. Na području opštine Pljevlja opština brine o svim spomenicima izuzev manastira Svete Trojice, Husein-pašine džamije i Municipijuma S.

U dopisu se dalje napominje da je na dijelu spomenika rađena opravka. Započeti su radovi na opravci spomenika na Stražoici. Spomenik na Vodoplavu je u fazi propadanja. Nužna je njegova opravka kao i na spomeniku gdje je bila kuća Velimira Jakića. Na gotovo svim spomen pločama su zatamnjeni natpisi i imena. Dio spomen ploča, sa imenima poginulih boraca su u stanju propadanja, jer su na zidovima škola u kojima se ne izvodi nastava, a škole se urušavaju. Ista je situacija i na spomen pločama na domovima kulture. Iz Organizacije boraca NOR-a se pitaju šta ovim obilježjima, gdje ih sačuvati ili eventalno izmjestiti.

U Savezu boracu su svjesni obima i odgovornosti opštine, posebno zbog teškoća u obezbjeđivanju sredstava ali nedopustivo je zanemariti poginule, čija imena su na spomenicima i spomen obilježjima, a živote su dali za slobodu svog naroda.

Polazeći od programske orjentacije rukovodstvo I Organizacija boraca NOR-a 1941-1945. Godina pored ostalog brine o izgradnji, održavanju i opravci spomenika i spomen obilježja posvećenih događajima i ličnostima iz naše borbene prošlosti, posebno borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, pa je očekivano da se obrate ovakvim dopisom.

Komentariši