PODIJELI

Na 116. Sjednici Vlade, premijer Duško Marković kazao je da je Vlada ovlastila svoje članove u Socijalnom savjetu da predlože povećanje minimalne zarade za 15 odsto, što bi bilo povećanje na 222 eura, sa sadašnjih 193 eura. Minimalna zarada u Crnoj Gori najniža je u regionu i nije mijenjana još od 2013. godine.

Marković je kazao i da će Vlada, kao i do sada, sve aktivnosti sprovoditi u stalnoj komunikaciji sa zainteresovanim stranama: i socijalnim partnerima i preduzetnicima i predstavnicima struke i nauke i civilnog sektora.

Premijer je poručio da će Vlada nastaviti dalje odlučno sprovođenje svih planiranih mjera sa ciljem ostvarivanja ključnih prioriteta-daljeg ekonsomskog rasta i razvoja, unapređenje životnog standarda građana, unapređenje poslovnog ambijenta i otvaranja novih radnih mjesta.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore  Srđa Keković kaže da je ovo pomak i da željno očekuju sjednicu Socijalnog savjeta.

“Očekivali smo tu sjednicu u februaru i u martu, oko nekoliko ključnih pitanja, kao što je pitanje minimalne zarade za koju tražimo da se poveća 50 odsto”, objasnio je on za Pobjedu.

Istakao je da pola godina potenciraju neka pitanja, kao što je Zakon o PIO, koji je trebalo da stupi na snagu 1. januara, a ispregovaran je u septembru prošle godine.

“Tražimo da se unese u drugom kvartalu ove godine, kao i da se u skupštini riješi i treće pitanje koje se pojavilo tokom marta, a to je poskupljenje struje… Hoćemo da se na Socijalnom savjetu izjasne da poskupljenja struje neće biti”, rekao je Keković, koji sjednicu Socijalnog savjeta očekuje sredinom aprila i ističe da su ovo stavovi njihovog glavnog odbora koji je održan prošle sedmice.

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore, Duško Zarubica, za Pobjedu je kazao da je ovaj prijedlog samo prva faza i da bi drugo povećanje trebalo da uslijedi do kraja godine. Što se tiče jučerašnjeg prijedloga Vlade, Zarubica je kazao da socijalni partneri treba da sjednu i da se dogovore.

“Treba to još da uobličimo u ovih nekoliko dana. Do naredne srijede bi trebalo da definišemo neke stvari i zakažemo sjednicu Socijalnog savjeta”, kazao je Zarubica.

Komentariši