PODIJELI

U Crnoj Gori je nezaposleno ukupno 4.924 visokoškolca, od čega je oko 43 odsto mlađe od 30 godina, pokazuju posljednji podaci Zavoda za zapošljavanje. Prema navodima Dnevnih novena 2017. godine registrovano 1.632 preduzetnika koji imaju ispod 35 godina, činjenica je koja  pokazuje da sve više mladih spas od nezaposlenosti traži u osnivanju sopstvenog preduzeća.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za zapošljavanje u Crnoj Gori na današnji dan ukupno je 38.083 nezaposlena lica, stopa nezaposlenosti je 16, 41 odsto, a u periodu od januara do polovine ovog mjeseca ukupno je bilo 8.737 slobodnih radnih mjesta.

Istovremeno, prema podacima Poreske uprave, u 2017. godini je bilo registrovano 1.632 preduzetnika koji imaju ispod 35 godina starosti.

Kako navode Dnevne novine iz stručne službe Privredne komore, broj malih i srednjih preduzeća u 2017. godini, gdje je bar jedan od vlasnika ispod 35 godina starosti, bio je 4.795, i zapošljavali su 19.372 radnika.

“Mladi čine 17,4 osto ukupnog broja preduzetnika, a u ukupnom broju mikro, malih i srednjih preduzeća participiraju u vlasničkoj strukturi sa 24,7 odsto”, napominju iz Privredne komore.

Prema njihovim riječima, kvalitetnih biznis ideja je među mladima mnogo. Ipak, u njihovoj realizaciji nailaze na brojne prepreke. Često je problem u administrativnim barijerama i nametima koj e vas čekaju po osnivanju preduzeća.

U organizaciji Unije mladih preduzetnika,  prije četiri dana u našem gradu održana je Info-radionica o preduzetništvu na kojoj je prisustvovao veliki broj mladih. Cilj je informisanje, motivisanje i pružanje podrške pri samozapošljavanju mladih ljudi.

Tokom maja i juna, mladi će imati priliku da provedu po jedan dan u preduzeću izabranog mentora. Info-radionice se održavaju tokom dva mjeseca u devet opština. 100 mladih preduzetnika umreženih u Uniju mladih preduzetnika nalaze se u 13 opština među kojima su i Pljevlja.

Komentariši