PODIJELI

Liniju za punjenje i pakovanje meda u Kući meda u Danilovgradu zvanično je pustio u rad potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, zajedno sa predstavnicima Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore.

Najsavremenija linija za punjenje i pakovanje meda, vrijedna oko 90 hiljada eura, počela da radi u Kući meda u Danilovgradu. Nabavku ove linije finansirala je Vlada Crne Gore kroz MIDAS projekat sa Svjetskom bankom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, time su stvorene pretpostavke da se na tržištu, posebno turističkom, nađe kvalitetan crnogorski med, upakovan na jedinstven način, u moderno dizajniranoj ambalaži, kao prepoznatljiv crnogorski proizvod.

Instaliranjem linije za pakovanje meda zaokružen je proces planiranih prerađivačko – proizvodnih sistema u Kući meda. U prethodnom periodu,  nabavljena je i uveliko radi oprema za sterilizaciju i preradu voska, oprema za proizvodnju invertnog sirupa i linija za proizvodnju pogača, čime se značajno doprinijelo podizanju kvaliteta pčelarenja i unapređenju pčelarstva u Crnoj Gori.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović izrazio je zadovoljstvo zbog novog značajnog iskoraka u razvoju crnogorskog pčelarstva, kao i dosadašnjih rezultata postignutih u partnerstvu sa crnogorskim pčelarima.

„Svaki susret sa vrijednim pčelarima je novo ohrabrenje i nova odgovornost. Ohrabrenje zbog vidljivih, konkretnih rezultata koje ostvarujemo u partnerskoj saradnji, i odgovornost da dogovaramo i realizujemo nove razvojne iskorake“, poručio je Simović.

On je kazao da će savremena linija za pakovanje, sa pratećom opremom, omogućiti potrošačima sigurnost pri kupovini crnogorskog meda provjerenog kvaliteta.

Iskazujući ohrabrenje ukupnim razvojnim iskoracima u sektoru pčelarstva, Simović je podsjetio da danas u Crnoj Gori ima oko 4.000 pčelara koji posjeduju sa više od 80.000 pčelinjih društava, što je rast za više od 50%  u odnosu na 2010. godinu kada je bilo manje od 2.500 pčelara sa oko 50.000 društava.

Ohrabrenje je, kako je kazao, i rast sredstava podrške pčelarstvu koja je u ovoj godini uvećana za 25% u odnosu na prošlu.

Simović je kazao da je zadovoljan i dinamikom realizacije ovogodišnjih pet javnih poziva u sektoru pčelarstva koji se odnose na bespovratnu podršku za mlade pčelare, nabavku voska, nabavku matica, nabavku nastavaka i nabavku opreme za seljenje košnica.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić zahvalio je Vladi Crne Gore i Ministarstvu poljoprivrede na kontinuiranoj podršci koja iz dana u dan rezultira vidljivim razvojem ovog sektora.

Potpredsjednik Simović današnju posjetu Kući meda iskoristio je da se ponovo sastane sa predstavnicima Upravnog odbora Saveza pčelarskih organizacija, kako bi se zajednički sagledala dinamika brojnih aktivnosti koje se sprovode u ovom sektoru i dogovorile dalje aktivnosti na planu njegovog unapređenja, kaže se između ostalog u saopštenju PR službe Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Komentariši