Naslovna / Vijesti / Društvo / Gimnazija ,,Tanasije Pejatović” obilježila Međunarodni dan djevojčica u informacionim i komunikacionim tehnologijama

Gimnazija ,,Tanasije Pejatović” obilježila Međunarodni dan djevojčica u informacionim i komunikacionim tehnologijama

Ovaj dan se obilježava zadnjeg četvrtka u aprilu mjesecu. Cilj obilježavanja ovog dana je da se podiže svijest o važnosti osnaživanja i ohrabrivanja djevojčica da se bave IT tehnologijama. U Gimnaziji ’’Tanasije Pejatović’’ ovaj datum se obilježava već treći put i to kroz različite aktivnosti. Ove godine su profesorice informatike Mirka Popadić i Ljiljana Ranevski odlučile da promovišu programiranje u programskom jeziku Java kod učenica prvog razreda, kako bi ih uvele u svijet programiranja već u tom uzrastu. Programirale su i na Micro:Bit -u, jer za to nisu imali priliku u osnovnoj školi. Učenica Tea Drobnjak je pripremila prezentaciju o ženama u ICT-u.

Gimnazija je od 2018. godine članica Oracle Akademije, koja je vodeća kompanija u svijetu programiranja, i bavi se Java programskim rješenjima, takođe pokriva servise baza podataka i informacionih sistema. Profesorice Popadić i Ranevski su sa uspjehom završile po četiri kursa na Oracle Academy ,a to im je omogućilo Ministarstvo prosvjete koje je potpisalo trogodišnji ugovor sa Oracle akademijom.

Posebno je važno napomenuti da u okviru tog projekta profesorice imaju mogućnost da uključe u obuku i učenike, što su one i uradile. Nakon zavšenog nekog od Oracle kurseva i položenih testova, učenici će od škole dobiti sertifikate.

O Alen Džakić

Pročitajte i

Potpisani ugovori za osam sportskih naknada

U skladu sa Zakonom o sportu i Odlukom o finansiranju sporta, Sekretarijat za društvene djelatnosti …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *