Naslovna / Vijesti / Ekonomija / 1. maj–praznik rada podaci govore jedno stvarna slika položaja radnika drugačija

1. maj–praznik rada podaci govore jedno stvarna slika položaja radnika drugačija

Dok radnici širom svijeta proslavljaju 1. maj kako je već ko navikao, položaj radnika u Crnoj Gori prilično nejasan. Podaci kojima su mediji ovih dana preplavljeni o zaposlenosti kao da ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu. Da ili ne?

Platu manju od 250 eura prima 77 hiljada zaposlenih ili oko 40 odsto ukupnog broja. Taj iznos niži je i od Monstatove minimalne potrošačke korpe za hranu sa minimumom unosa kalorija, što košta 270 eura.

Platu manju od prosječnih 510 eura zvanično ima oko 75 odsto od ukupnog broja radnika, a tek četvrtina je iznad prosjeka.

Prema vladinim ekonomskim programima 2019. treba da bude posljednja godina kriznih mjera i stabilizacije, a već od naredne najavili su rast standarda. To naravno uz uslov da se broj zaposlenih u javnoj upravi smanji za 3.200, da se prestane sa novim zaduženjima za krpljenja budžetskih rupa i “neplaniranih rashoda”, kao i da se optimizuju javni troškovi. Novo povećanje PDV-a i akciza od prije tri godine uvećalo je državne prihode, ali su istovremeno rasli i budžetski rashodi zbog izgubljenih sporova, neplaniranih troškova na auto-putu i zbog povećanja zaposlenih u javnoj upravi, naročito u toku izborne 2016. godine. Inflacija je i dalje veća od povećanja prosječnih plata i penzija.

Postoji nekoliko i pozitivnih stvari – statistika bilježi povećanje broj zaposlenih, a najavljeno je povećanje minimalne zarade sa 193 na 222 eura uz smanjenje dažbina za poslodavce. Sindikati bi pristali na ovaj predlog Vlade uz dogovor da se nastavi povećanje minimalne zarade dok ne dostigne polovinu prosječne, kao i da se usvoje izmjene penzionog zakona dogovorene krajem prošle godine. Poslodavcima je prihvaljivo postepeno povećanje minimalne, uz smanjenje dažbina na zarade. O svemu tome Socijalni savjet će nastaviti pregovore na sjednici 8. maja.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kaže da se i ove godine nastavlja stagnacija radničkih prava i njihovog standarda. On je podsjetio da je premijer Duško Marković u ekspozeu, kada je biran 2016. godine najavio da će osnovni zadatak nove Vlade biti povećanje standarda građana.

“Umjesto toga povećani su PDV, akcize na gorivo, cijene struje, a istovremeno su zamrznute plate, ukinute naknade za majke sa troje i više djece. Dobijamo stalno iste priče da nema novca u budžetu za povećanje standarda građana, a istovremeno se na rashodovnoj strani gube miliona zbog grešaka i izgubljenih sporova i naknadnih radova na autoputu i niko ne snosi odgovornost zbog toga”, naveo je Keković.

Iz Saveza sindikata su podsjetili da danas u godini kada se obilježava stogodišnjica osnivanja Međunarodne organizacije rada, u Crnoj Gori ostaju isti i zahtjevi za zaštitu i unapređenju položaja zaposlenih.

“U uslovima visoke nezaposlenosti, lošeg ekonomskog, socijalnog i životnog standarda, niskih zarada, niskih penzija, a što sve oslikava ukupnu sliku privrednog i ekonomskog položaja zaposlenih, teško da postoji realan i objektivan motiv i povod za proslavu Prvog maja. Stoga zahtijevamo: povećanje minimalne zarade i najniže penzije, otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje mlade radne snage, bezbjedna radna mjesta koja će biti i adekvatno plaćena, poštovanje kolektivnih ugovora i Zakona o radu, ažurniji i odgovorniji odnos inspekcijskih organa, jači socijalni dijalog. Zato tražimo: što hitnije usvajanje Zakona o radu i Izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, produženje važenja Opšteg kolektivnog ugovora i poštovanje svih kolektivnih ugovora, otvaranje novih radnih mjesta, zapošljavanje mlade radne snage i suzbijanje rada na crno, jačanje bipartitnog i tripartitnog socijalnog dijaloga”, saopštili su iz SSCG u prvomajskom proglasu.

Obećali su da će nastaviti da se doslijedno i uporno bore za bolji položaj zaposlenih, a za uspješnu mladost i dostojanstvenu starost.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković čestitao je u ime Vlade i svoje lično, svim zaposlenima 1. maj – Međunarodni praznik rada, navodeći da dijeli sa njima zadovoljstvo u odnosu na početak mandata Vlade.

Premijer u prvomajskoj poruci tvrdi da “danas imamo oko 15 hiljada više zaposlenih u Crnoj Gori” nego 2016. godine.

„Cijeli set mjera za unapređenje položaja radnika – poput izmjene radnog vremena u javnoj upravi, uvođenja slobodne nedjelje u sektoru trgovine i povećanja minimalne zarade za 15 odsto sa smanjenjem poreskog opterećenja rada, pozitivno će uticati na kvalitet života skoro stotine hiljada zaposlenih i njihovih porodica. Usljed snažnog ekonomskog rasta tokom prethodne dvije godine, porastao je i bruto domaći proizvod po glavi stanovnika. Prosječna zarada je nominalno povećana, a prema zvaničnim podacima stopa nezaposlenosti žena u 2018. godini bila je na najnižem nivou od obnove nezavisnosti“, navodi se u okviru čestitke predsjednika Vlade.

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović čestitao je građanima 1. maj, Međunarodni praznik rada, navodeći da Crna Gora dočekuje taj datum sa egzaktnim pokazateljima ekonomskog rasta i unaprijeđenim zakonodavstvom u oblasti unutrašnje trgovine.”Obilježavajući Praznik rada, prisjećamo se borbe ne samo za radnička, već i za politička prava i slobode. Kao i u svim drugim oblastima, za napredak su potrebni svijest i zrelost društva, razvijene institucije i spremnost ključnih segmenata zajednice da doprinesu boljim uslovima života i rada”, kazao je Brajović.

Najavljena Prvomajska protestna šetnja u organizaciji USSCG nije održana. Kako su kazali, iz Centra bezbjednosti Podgorica im je rečeno da USSCG neće biti omogućena najavljena maršruta i obraćanje njihovog predstavnika ispred zgrade Vlade.

“Na taj način, po prvi put od tradicionalnog organizovanja ove manifestacije, obesmišljen je smisao Prvomajske protestne šetnje koja, pored očuvanja tradicije i slanja poruka o nužnosti radničke borbe i solidarnosti koju nosi Prvi maj za sve radnike širom planete, podrazumijeva poruku koju šaljemo Vladi Crne Gore o aktuelnom trenutku u našoj zemlji i očekivanju zaposlenih i građana. Takođe, izražavamo revolt neprimjerenim odnosom nadležnih prema USSCG, kao odgovornom socijalnom partneru, posebno imajući u vidu aktuelnu socijalnu i političku situaciju u zemlji.”

U svakom slučaju srećan nam svima 1.maj – praznik rada!

O Vanja Janjušević

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *