Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Radunović: Povećanje minimalne zarade za 15 odsto

Radunović: Povećanje minimalne zarade za 15 odsto

Vlada je predložila da se od 1. jula tekuće godine poveća minimalne zarada za 15 odsto, odnosno na 222 eura, ali prethodno je potrebna saglasnost socijalnih partnera u okviru Socijalnog savjeta. Ovo je u intervjuu za Pobjedu kazao ministar finansija, Darko Radunović i podsjetio da prijedlog Vlade podrazumijeva i smanjenje opterećenja rada za dva odsto.

Minimalna zarada u Crnoj Gori trenutno iznosi 193 eura, povećanjem na 222 eura, minimalna zarada će iznositi 43 odsto prosječne zarade u zemlji, a to je iznad prosjeka u EU gdje je ovaj odnos na nivou od 40 odsto.

Prema navodima ministara finansija Darka Radunovića ukoliko bi se prihvatio prijedlog sindikata da se minimalna zarada poveča na 250 eura to bi izazvalo godišnji rast troškova poslovanja od 40 miliona eura.

Razlika između ova dva prijedloga u budzetu se pojektuje kao ušteda od tri miliona eura.

“Sigurno je da bi, pored smanjenja konkurentnosti privrednih subjekata, pa i ugrožavanja ekonomskog rasta u cjelini, jedan od efekata bio i otpuštanje zaposlenih, u značajnom obimu, što odmah uzrokuje rast neformalne ekonomije. Povećanje minimalne zarade na 222 eura, prema našem scenariju, svodi pomenute rizike na najmanju moguću mjeru, jer je rast troškova poslodavca po ovom osnovu značajno manji, posebno ako se ima u vidu i pomenuto smanjenje stope doprinosa”, zaključuje ministar finansija.

U intervju za Pobjedu Ministar je kazao da Vlada nastoji da  cijeli crnogorski ekonomski brod gura naprijed, a da se poboljšanje standarda dešava kao proističuća posljedica takvog progresa i rasta, a pominjanje povečanja minimalne zarade imaće značajan  efekat i direktan uticaj na oko 35.000 zaposlenih.

Vlada je najavila i ofanzivu protiv sive ekonomije. Odgovarajući na ovo pitanje ministar navodi da u ovoj godini očekuju radikalno smanjenje sive ekonomije i vidi kao ozbiljan finansijski potencijal države.

Između ostalog kazao je da poseban fokus u ovom djelovanju mora biti usmjeren na nelegalni promet usluga i, prvenstveno, akciznih roba i na neformalno zapošljavanje, u prvom redu u sektorima turizma, trgovine i građevinarstva.

Ministar finansija poručuje da  je poboljšanje materijalnog položaja radnika u Crnoj Gori i kvaliteta njihovog života kontinuirani posao Vlade, i da to nikako nije samo deklarativni stav.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *