Naslovna / Vijesti / Društvo / Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača donosi značajne novine

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača donosi značajne novine

Kada su u pitanju glavne novine koje izmjenjeni zakon donosi, Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije, Jovo Rabrenović, je saopštio Agenciji Mina biznis, da ih ima dosta i da se neke odnose na nacionalno zakonodavstvo.

“Tu imamo jedan dio novina koje se odnose na isticanje cijena na proizvodima. To više neće biti kao do sada da se cijena može isticati bilo gdje, ispod ili pored proizvoda. Obaveza trgovca biće da cijenu ističe isključivo na proizvodu, osim ukoliko je proizvod takve vrste i veličine da se na njemu ne može istaći”, objasnio je Rabrenovć.

On smatra da je to izuzetno značajna nacionalna izmjena.

Prema riječima Rabrenovića, biće i onih velikih i bitnih izmjena koje se odnose na obilježavanje proizvoda, odnosno na obavještenja koja moraju biti apsolutno napisana na crnogorskom jeziku.

“Tako se više ne može dešavati da na proizvodima iz sektora sredstava za higijenu, kao što su na primjer dezedoransi, nema ništa napisano na crnogorskom jeziku, nego na nekim stranim jezicima”, rekao je Rabrenović.

Zakon će, kako je naveo, posebno tretirati i dio koji se odnosi na podnošenje prigovora i brže rokove u odgovaranju, kako bi potrošač mogao efikasnije i lakše da dobije odgovor od trgovca.

Rabrenović je saopštio da je cilj zakona da se potrošačka prava u Crnoj Gori izjednače sa onima koje imaju potrošači u zemljama Evropske unije (EU).

On je ocijenio da su, generalno posmatrano, potrošačka prava iz godine u godinu sve bolja.

O Alma Sadović

Pročitajte i

Сјутра искључења струје на великом дијелу градског и сеоског подручја

Из Црногорског електродистрибутивног система смо обавијештени да ће због радова на електро мрежи сјутра 22.9.2020.године …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *