Naslovna / Vijesti / Društvo / 3. maj obilježava se Svjetski dan slobode medija

3. maj obilježava se Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija je prilika da se ukaže na najveće probleme sa kojima se suočavaju zaposleni u crnogorskim medijima i potenciraju teme koje sami mediji zaobilaze pokušavajući na taj način da uljepšaju situaciju za koju su menadžeri i vlasnici samih medija krivi, stoji u proglasu Sindikata medija CG.

U svom proglasu predstavnici ovog sindikata naglašavaju da u Crnoj Gori postoji svega jedan medij koji ima kolektivni ugovor. To jasno govori o spremnosti menadžera i vlasnika da mijenjaju uslove u kojima rade ljudi koje su zaposlili, zatim da je  neisplaćivanje zarada je problem koji je neophodno istaći u svakoj priči o crnogorskim medijima.

Ističu i da je  pravo na štrajk je jedno od garantovanih prava i posljednji „alat“ koji zaposleni mogu da upotrijebe u borbi za svoja prava. I taj slučaj smo imali prethodnih godina.

Sloboda sindikalnog udruživanja je ustavna kategorija ali za jedan dio poslodavaca u Crnoj Gori to nije dovoljan argument da zaposlenima dozvole da koriste to svoje pravo. U jednom dijelu medija sindikalno organizovanje je potpuno onemogućeno, dok u drugom, gdje postoje sindikalne organizacije, sindikalni povjerenici i  aktivisti su pod pritiskom.

Na kraju proglasa iz Sindikata medija ističu da je neophodno  i donošenje zakona, prije svega izmijenjenog Zakona o medijima, kako bi se, makar u teoriji, stvorili uslovi da novinari/ke mogu da zaštite sebe i svoj rad u redakcijama.

Iz Centra za građansko obrazovanje  ističu da je ovaj datum prilika da se ukaže na sve lošiju situaciju kad je riječ o slobodi medija, ali i da se ponovo pozovu institucije da ulože suštinske napore kako bi se postavili osnovi za unaprijeđenje položaja medija i novinara u Crnoj Gori.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je čestitku povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija.

“Pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, kao temeljno ljudsko pravo i osnov demokratije dužni smo da, kao društvo, kontinuirano unaprijeđujemo i poštujemo. U tom duhu, na Svjetski dan slobode medija, 3. maj, ukazujemo na važnost novinarske profesije i objektivnog i profesionalnog izvještavanja, kao snažnog doprinosa izgradnji i očuvanju demokratije, kao bazičnog principa integracija i evropskog sistema vrijednosti”- navedeno je u čestitki.

Slobodno novinarstvo ukazuje na demokratsko društvo. Ovo je dan koji pruža priliku da pitamo sve uposlenike u medijima koliko su slobodni i koliko smo u suštini napredovali u razvoju demokratije.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, svim uposlenicima javne riječi upućujemo čestitke i želimo da svojim profesionalnim izvještavanjem i njegovanjem visokih produkcionih standarda doprinose demokratskom razvoju crnogorskog društva.

O RTPV

Pročitajte i

ДОО “Водовод” Пљевља: Вода са водовода Брезница није за пиће

На основу резултата мјерења од 23.10.2020. године, обавијештавамо вас да вода са градског водовода Брезница …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *