Naslovna / Vijesti / Društvo / Sedmog maja testiranje učenika na kraju drugog ciklusa

Sedmog maja testiranje učenika na kraju drugog ciklusa

Ove godine testiranje učenika šestog razred obaviće se sedmog maja sa početkom u 12 časova.  Učenici će se testirati iz crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i albanskog jezika i književnosti. Testiranje daje pouzdane podatke o predmetnom programu, njegovoj prilagođenosti učenicima određenog uzrasta i ključnim faktorima koji utiču na postignuće učenika.

Izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, članom 55 predviđeno je testiranje postignuća učenika na kraju drugog ciklusa iz jednog od navedenih predmeta: crnogorskog, odnosno maternjeg jezika, matematike, engleskog jezika ili odabranih poglavlja iz prirodnih i društvenih nauka.

Svi osnovci koji ove godine pohađaju šesti razred radiće test  iz crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i albanskog jezika i književnosti, kao jedan od vidova provjere koliko su učenici usvojili gradivo.

Test ima 30 pitanja, izrada će trajati sat ipo odnosno dva školska časa.  Predmet iz kog će se učenici testirati određuje Ispitni centar i svake godine je neki drugi nastavni predmet.

Za razliku od provjere znanja na kraju drugog ciklusa koja je bila prethodnih godina, testiranje nema za cilj vrijednovanje individualnog rada učenika i nastavnika. Testiranje daje pouzdane podatke o predmetnom programu, njegovoj prilagođenosti učenicima određenog uzrasta i ključnim faktorima koji utiču na postignuće učenika.

Ranijih godina test su radili učenici četvrtog, petog i šestog razred, do prije dvije godine ovi testovi su ocjenjivani, a sada rezultati testova daju pouzdane podatke o predmetnom programu, njegovoj prilagođenosti učenicima određenog uzrasta i ključnim faktorima koji utiču na postignuće učenika.

Učenici će se testirati iz crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i albanskog jezika i književnosti, sedmog  maja sa početkom u 12 časova.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Za tri godine primljeno 515 vojnika po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera protekle sedmice u Vojsku Crne Gore primilo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *