Naslovna / Vijesti / Društvo / Od prvog juna počinje čipovanje svih pasa

Od prvog juna počinje čipovanje svih pasa

Od prvog juna u Crnoj Gori počinje čipovanje pasa, kako vlasničkih pasa, tako i lutalica. Time će se, prema riječima pomoćnice direktorice Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Sunčice Boljević, uspostaviti kontrola nad kućnim ljubimcima i uspostaviti mehanizam kontrole odgovornog vlasništva nad kućnim ljubimcima i sprovođenje kaznene politike prema neodgovornim vlasnicima, odnosno suzbijanje pojave koja se, nažalost, sve više uočava, a to je pojava napuštanja kućnih ljubimaca, piše Pobjeda.

“Svjedoci smo da se posljednjih nekoliko godina ovaj problem intenzivira. Dešava se da imamo i napade pasa lutalica ili pasa koji su van kontrole svojih držaoca na ljude. Uprava za bezbjednost i hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, ove godine je obezbijedila dodatna sredstva u budžetu za čipovanje, odnosno označavanje pasa, kao i za sprovođenje vakcinacije protiv bjesnila. Zapravo, obezbijeđena su prvenstveno finansijska sredstva kroz MIDAS projekat za uspostavljanje jedinstvene evidencije pasa u Elektronskom centralnom registru životinja koji vodi Uprava za bezbjednost hrane”, kazala je Boljević.

Ona najavljuje da će svi psi biti označeni mikročipom i svi će preko tog mikročipa biti registrovani u centralnom registru, na bazi čega će se automatski dobijati podaci o psu, vlasniku tog ljubimca, kao i o zdravstvenom stanju psa i vakcinacijama koje su obavljene.

“I naravno, što je bio i cilj, znaće se tačno kretanje psa, što će omogućiti uspostavljanje kontrole odgovornog vlasništva i sprovođenje kaznene politike za neodgovorne vlasnike”, pojasnila je Boljević, dodajući da ovo važi i za pse ljubimce i za lutalice koji su na teritoriji cijele države.

Ona ističe da je ovo prvi put se na nacionalnom nivou kreće sa izradom elektronske baze podataka za registraciju vlasnika pasa i samih pasa, te da je izrada te baze u završnoj fazi.

Kaznena politika, kako je kazala, će se, itekako, ubuduće primjenjivati i kažnjavaće se neodgovorni vlasnici. Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja propisane su novčane kazne za neodgovorno ponašanje vlasnika u vrijednosti od 800 do 25.000 eura.

Izvor: Pobjeda

O Aneta Drobnjak

Pročitajte i

Potpisani ugovori za osam sportskih naknada

U skladu sa Zakonom o sportu i Odlukom o finansiranju sporta, Sekretarijat za društvene djelatnosti …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *