Naslovna / Vijesti / Društvo / Privatne klinike od javnog zdravstva zaradile 6,8 miliona evra

Privatne klinike od javnog zdravstva zaradile 6,8 miliona evra

Privatne zdravstvene ustanove Fondu za zdravstveno osiguranje  su za liječenje crnogorskih osiguranika tokom prošle godine ispostavile fakture od oko 6,8 miliona eura, pišu Dnevne novine.

Analiza Fonda o realizaciji ugovora zaključenih sa ustanovama van i onima iz mreže, a koje nijesu u sistemu javnog zdravlja, pokazuje da je u odnosu na 2017. evidentan porast troškova na teret Fonda.

Privatne zdravstvene ustanove van mreže čine 2,1 milion eura, što je za oko 790.000 eura više nego u godini ranije, dok se ostatak faktura odnosni na ugovore sa ustanovama iz mreže koje su van sistema javnog zdravstva.

U dijelu koji se odnosni na realizacije ugovora sa zdravstvenim ustanovama van zdravstvene mreže, navodi se da je najviše novca potrošeno na postupke vantjelesne oplodnje 610.461 eura.

Slijede interne medicine: reumatologija i magnetne rezonance a zatim bolničke zdravstvene zaštite: oftalmologija, patološke anatomije i histologije i hiperbarična oksigena terapija.

“Ukupna vrijednost ispostavljenih faktura privatnih zdravstvenih ustanova, za period januar decembar 2018. godine iznosila je 2 miliona 112 hiljada eura, što je za više od 789 hiljada evra više nego u 2017. godini kada je faktura iznosila million 322 hiljade evra”, navodi se u dokumentu Fonda.

Prvi čovjek Fonda, Sead Čirgić komentarišući analizu, kazao je za DN da FZO, shodno Zakonu o zdravstvenom osiguranju može potpisati ugovor i sa privatnim ustanovama van mreže zdravstvenih ustanova ukoliko se određene usluge ne mogu obezbijediti ili se ne mogu blagovremeno obezbijediti u okviru mreže.

“Kako se najveći broj usluga koje se pružaju u okviru privatnih zdravstvenih ustanova obezbjeđuje radi omogućavanja dostupnije i brže zdravstvene zaštite to znači da bi se iste mogle obezbijediti u okviru javnih zdravstvenih ustanova u uslovima njihove bolje organizacije, obezbjeđenjem potrebnog medicinskog kadra i nabavkom medicinske opreme. To znači, da bi imali manje troškove neophodne su aktivnosti na jačanju kapaciteta javnog zdravstvenog sektora na čemu Fond insistira”, kazao je Čirgić.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Epidemiolog Laušević: Uz odgovornost svih do bezbjednih škola

Epidemiološka situacija može se kontrolisati samo ukoliko najmanje 95 odsto populacije poštuje propisane protiv epidemijske …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *