Naslovna / Vijesti / Društvo / DOO “Vodovod”: “Zdravlje Pljevljaka nije ugroženo”

DOO “Vodovod”: “Zdravlje Pljevljaka nije ugroženo”

Iz DOO “Vodovod” Pljevlja demantuju ono što je  Institut za javno zdravlje iz Podgorice objavio u svom saopštenju za javnost od 8. maja 2019. godine, u kome se navodi da je DOO „Vodovod“ Pljevlja ugrozio zdravlje građana. Oni tvrde da stručno, odgovorno i savjesno, u skladu sa svim zakonskim propisima, vrše kontrolu kvaliteta vode i blagovremeno obavještavaju  javnost o svim novonastalim promjenama.

DOO “Vodovod” u Saopštenju za javnost pod nazivom “Zdravlje Pljevljaka nije ugroženo” demantuje ono što je u svom saopštenju objavio   Institut za javno zdravlje iz Podgorice, u kojem se kaže da je DOO „Vodovod“ Pljevlja ugrozio zdravlje građana.

U saopštenju DOO “Vodovod” Pljevlja se kaže  da su objavljeni netačni navodi i slobodne ocjene. “ Iz tih razloga, radi građana, korisnika naših usluga i ukupne javnosti dužni smo da činjenično demantujemo navedene navode”, stoji u Saopštenju Vodovoda .

“Prilikom izbora institucije koja će vršiti posao ispitivanja kvaliteta vode DOO “Vodovod“ Pljevlja sprovodi zakonske procedure u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Naime, u skladu sa zakonom odabrali smo najpovoljnijeg ponuđača koji posjeduje sve neophodne dozvole, sertifikate i koji vrši ispitivanja i u drugim opštinama. U skladu sa zakonom nismo odabrali Institut za javno zdravlje iz Podgorice čije je cijena usluga znatno veća. Na taj način odgovorno i ekonomično postupamo, vodeći računa o zdravlju građana prije svega kao i troškovima Društva”, stoji u Saopštenju.

Oni dalje navode da su Član 14 stav 1 zakona o obezbjeđivanju zdravstveno isporavne vode za ljudsku upotrebu, osporili pred Ustavnim sudom Crne Gore, jer su mišljenja da nije u skladu sa Ustavom Crne Gore I međunarodnim propisima.  Oni smatraju da bi, ukoliko bi se primjenjivao osporeni član, DOO“Vodovod“ Pljevlja bi napravio prekršaj, jer ne bi mogao da primjeni Zakon o javnim nabavkama.

Napominju da DOO “Vodovod“ Pljevlja sprovodi Plan samokontrole koji predstavlja svokodnevnu ispitivanje fizičko hemijskih parametara vode sa izvorišta i isto se vrši u internoj labaratoriji u dvije smjene . U sklopu ovog plana vrši se redovni obilazak izvorišta i primjena implementiranog sistema kvaliteta MEST EN ISO 9001:2016 i HCCP sistema.

U saopštenju se dalje kaže: “U objavljenom tekstu autor ne pravi razliku između plana samokontrole i zvaničnih analiza tako da pojašnjavamo da analiza vode od strane ovlašćenih institucija predstavlja sedmično uzimanje uzoraka vode Instituta za javno zdravlje Užice sa sedam terminalnih tačaka nakon čega dobijamo zvaničan izvještaj o rezultatima analiza i iste  proleđujemo nadležnim institucijama: Epidimiološkoj službi i Sanitarnoj inspekciji.”

Oni ističu da  u saopštenju  Instituta za javno zdravlje iz Podgorice nije navedeno da je DOO “Vodovod“ Pljevlja angažovao Institut za javno zdravlje Podgorica radi periodičnih kontrola .

“Poštovani građani i korisnici naših usluga, DOO“Vodovod“ Pljevlja stručno, odgovorno i savjesno u skladu sa svim zakonskim propisima vrši kontrolu kvaliteta vode i blagovremeno obavještava javnost o svim novonastalim promjenama. Naslov koji je juče objavljen u medijima može da stvori uznemirenost i paniku kod građana, te iz prethodno navedenih razloga obavještavamo građane da  nema razloga za brigu.” navodi se na kraju saopštenja.

O Aneta Drobnjak

Pročitajte i

Održano predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”

Danas  je održano  predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”, projekat je finansiran …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *