Naslovna / Vijesti / Društvo / Šehović: Za stručne škole 16 novih programa i preko 600 stipendija

Šehović: Za stručne škole 16 novih programa i preko 600 stipendija

U  narednoj školskoj godini biće dodijeljeno preko 600 stipendija za deficitarna zanimanja, a očekuje se i preko 800 učenika u dualnom obrazovanju, najavio je ministar prosvjete dr Damir Šehović, na konferenciji povodom ovogodišnje kampanje “Stručno je ključno”.

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola biće objavljen poslije 20. maja, stoji u saopštenju ministarstva, a predaja dokumentacije biće u drugoj polovini juna.

Počinje ovogodišnja kampanja “Stručno je ključno”, za narednu školsku godinu urađeno je čak 16 novih, modularizovanih programa za srednje stručne škole, biće dodijeljeno preko 600 stipendija za deficitarna zanimanja u ovim školama, a naredne školske godine očekuje se i preko 800 učenika u dualnom obrazovanju, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjoj konferenciji povodom početka Kampanje. Na konferenciji su govorili i direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković idirektorica Srednje mješovite škole “Mladost” iz Tivta Jovanka Vujačić. Kako je ministar saopštio, očekuje se i da naredne školske godine u srednje stručne škole stigne oprema vrijedna 2,5 miliona eura, ali i da srednja stručna škola u Golubovcima počne sa radom u septembru. Konkurs za upis u srednje škole biće objavljen nakon 20. maja.

Na Konferenciji je istaknuto da su za 3 školske godine urađena ukupno 42 nova, modularizovana programa za srednje stručne škole. Modularizovani programi uključuju potpuno novi koncept nastave, rade se sa poslodavcima,a podrazumijevaju i da učenik završetkom pojedinih modula i prije kraja škole može steći stručnu kvalifikaciju, čime se smanjuju tzv. osipnici iz sistema obrazovanja i omogućava tržištu da u svakom momentu zna kojim kvalifikacijama i znanjima neko raspolaže.

Konkretno, neki od novih, modularizovanih obrazovnih programa za narednu školsku godinu su: Operater hemijskih procesa i ispitivanja; Tehničar hemijsko-faramceutskih procesa i ispitivanja; Tehničar za logistiku, špediciju i carinu; Muzički izvođač koji sadrži module za 18 instrumenata; Muzički saradnik; Poslastičar; Pekar; Veterinarski tehničar; Kozmetički tehničar i dr.

Ministar Šehović je o dualnom sistemu obrazovanja, koji podrazumijeva paralelno učenje u školi i obuku kod poslodavca, rekao „U školskoj 2017/2018. godini po ovom obliku obrazovanja obrazovalo se 280 učenika kod oko 100 poslodavaca, u 12 opština i 18 škola. U ovoj, školskoj 2018/2019. godini uključeno je skoro 580 učenika kod skoro 250 poslodavaca, u 18 opština i 26 škola. Očekuje se da u narednoj, 2019/20 školskoj godini, bude uključeno novih 250 učenika, odnosno ukupno da u dualno obrazovanje bude uključeno preko 800 učenika kod minimum 250 poslodavaca, u 19 opština i 28 škola. I, niti jednu primjedbu nijesmo imali.

Naglašeno je i da je za predstojeću školsku godinu planirano da se dodijeli okvirno između 600 i 700 stipendija za one učenike koji se opredijele za neko od deficitarnih zanimanja srednjih stručnih škola. Konkurs za dodjelu stipendija biće objavljen kada i konkurs za upis u prvi razred srednjih škola, a predaja dokumentacije za stipendije biće krajem juna, kada bude jasna situacija sa formiranjem odjeljenja.

Sami konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola je u globalu pripremljen, biće objavljen poslije 20. maja, a predaja dokumentacije biće u drugoj polovini juna. I ove godine u toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis, upisna komisija je dužna da svakog dana objavi na oglasnoj table škole ažuriranu rang listu prijavljenih kandidata u cilju njihovog informisanja o mjestu na rang listi.

O Milivoje Irić

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *