Naslovna / Vijesti / Društvo / Proces ali ne po Kafki (prvi dio)

Proces ali ne po Kafki (prvi dio)

Ugovor i šampanjac

Značajan dio godine Pljevlja su bez vode za piće, građani vodu kupuju ili donose sa izvora. Problem Pljevalja sa vodosnabdijevanjem kao i niz infrastrukturnih problema grada mogao biti riješen još 2004. godine da je realizovan Ugovor o naknadi za uređenje građevinskog zemljišta  koji je potpisan 16. avgusta 2004. godine ( dokument je potpisan od Opštine Pljevlja i Rudnika uglja). Ugovor je potpisan uz šampanjac, problemi su kao i obično došli kasnije.

Otvaranje kopa Cemetara je bilo neophodno  Rudniku uglja da normalno nastavi rad i poslovanje. Opština Pljevlja je pokazala razumijevanje za tešku finansijsku situaciju u kojoj je tada bio Rudnik uglja. Lokalna uprava je prihvatila da Rudnik uglja izmiri svoje obaveze postepeno. Ugovor iz 2004 godine sadrži spisak obaveza Rudnika uglja prema opštini Pljevlja za izmještanje toka rijeke Ćehotine i korišćenje kopa ”Cemetara” koji udaljen tri stotine metara od gradske zone. Strategijom  lokalne zajednice u postupku privatizacije Rudnika uglja i TE Pljevlja iz 2005. godine iznos obaveza Rudnika uglja je definisan na šest miliona i sto osamdeset šest hiljada evra.

Prema ugovoru, Rudnik uglja je uz otvaranje kopa Cementara, trebalo je da uloži i u izgradnju postrojenja za snabdijevanje grada vodom za piće. Jedna od važnijih  stvari, na koje se tada  Rudnik obavezao,  je izgradnja puta sa tri trake od mosta na Ćehotini  do raskrsnice puteva  Pljevlja – Žabljak – deponija Maljevac. Put do danas nije urađen a bio je predviđen Ugovorom.

Radoman Gogić, predsjednik Skupštine opštine Pljevlja u vrijeme kada je potpisan Ugovor sa Rudnikom uglja, smatra da je Ugovor iz 2004. godine bio zakonit i dobar za opštinu  Pljevlja. ”Ugovor je inicirao Rudnik uglja, većina stavki koje su unijete u taj dokument su predlozi Rudnika uglja” kazao je Gogić. On smatra da su ugovorom bili dobro zaštićeni interesi lokalne zajednice. Rudnik je počeo radove na izmještanju rijeke Ćehotine i otvaranju novog kopa Cementara. Problemi Rudnika su riješeni a lokalna zajednica je čekala izvršenje ugovora kojim bi se riješio niz životnih pitanja.

Aneks

Radovi na izmještanju Ćehotine Pljevljake su ostavili bez kupališta, značajano je promjenjen reljef i izgled grada. Rudarski kop je došao na par stotina metara od centra grada. Čekala se pravična naknada za devastaciju  životnog prostora.

Rudnik uglja i opština Pljevlja 2008. godine potpisuju Aneks osnovnog ugovora, u Aneksu se navodi da zbog promjenjenih okolnosti se na nov način reguliše obim i dinamika izvršenja obaveza Rudnika uglja. Aneksom je definisano da ugovorne strane saglasne da se dio obaveza izmiri tokom 2008. i 2009. godine. Ukupna obaveza Rudnika uglja za dvije godine definisana je na iznos od milion i pedeset sedam hiljada evra. Aneks predviđa da će se obaveze  koje njim nisu utvrđene naknadno definisati novim Aneksima.

Dr Filip Vuković, nekadašnji  direktor Rudnika uglja i gradonačelnik Plevalja u vrijeme kada je potpisan Aneks, smatra da su oba ugovora rađena prema potrebama Opštine Pljevlja i Rudnika uglja. ”Aneks ugovora koji je potpisan 2008 godine je rađen jer je došlo do promjene u tehničkim uslovima i ovaj Aneks je regulisao obaveze Rudnika uglja”. Vuković je odbacio tvrdnje da Aneksom nisu zaštićena prava Opštine Pljevlja . ”Član 4. Aneksa je jasan i definiše da ostale obaveze koje nisu obuhvaćene Članom 1. Aneksa će biti utvrđene naknadnim Aneksima” kazao je Vuković.

Problemi

Problemi nastaju kada po navodima opštine Pljevlja Rudnik uglja počinje da izbjegava obaveze iz Ugovora  potpisanog 2004. godine. Opština Pljevlja svoja prava pokušava da zaštiti na sudu. Tužbi prethodi obraćanje predsjednika opštine dr Miloja Pupovića 2012. godine sa zahtjevom za ispunjenje ugovora na način što će se Aneksom ugovora regulisati dinamika ugovorenih obaveza. U obraćanju  predsjedniku odbora direktora  Rudnika uglja Predragu Boškoviću  Pupović navodi ”Kako je članom 4. pomenutog Aneksa predviđeno da će se ostale obaveze utvrđene članom 3. Osnovnog ugovora koje nijesu obuhvaćene  članom 1. ovog Aneksa utvrđivati naknadno zaključenim aneksima, molimo Vas da odredite Vaše predstavnike koji će sa našim predstavnicima pripremiti novi aneks, odnosno usaglasiti obaveze Rudnika uglja za 2010, 2011. i 2012. godinu . ”Pupović je i imenovao tim koji je trebalo da u pregovorima zastupa interese opštine Pljevlja. Kako Rudnik uglja nije prihvatio nove Anekse došlo je do sudskog spora.

 Nastavlja se  ….

Priča je nastala u okviru projekta “Unapređivanje praksi lokalnih medija u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala” koji sprovodi Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM). Projekat je dijelom finansirala Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD. 

O Milivoje Irić

Pročitajte i

CAZAS: Godišnje 1.400 abortusa, većina namjernih

Povodom 26. septembra Svjetskog dana kontracepcije, iz CAZAS-a je saopšteno da se u Crnoj Gori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *